Ceri Breeze / Shutterstock

Achtergrond Morrisons

Waarom wil Amerikaanse investeerder Britse super?

24 Juni 2021 - Cécile Janssen

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Clayton Dubilier & Rice (CD&R) deed afgelopen weekend een miljardenbod op Morrisons, de vierde grootste Britse supermarktketen. De supermarktketen wees het bod resoluut van de hand als 'aanzienlijke onderwaardering'. Naar verwachting waagt CD&R een nieuwe poging. Waarom zijn supermarkten zo in trek bij private-equityspelers? Omdat ze stabiele omzetten genereren, een sterke vastgoedportefeuille bezitten en relatief ondergewaardeerd zijn op de beurs.

De Britse super Morrisons verwees dit weekend het voorwaardelijk overnamebod van £5,5 miljard (€6,4 miljard) door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Clayton Dubilier & Rice (CD&R) meteen naar de prullenmand, schrijft The Guardian. Ondanks het feit dat het bod met 230p ruim boven de slotkoers van vrijdag (178.45p) lag en de waarde van Morrisons op £4.3 miljard waarde uitkwam.

De kat uit de boom kijken
De raad van bestuur hoefde er niet lang over na te denken: het CD&R-bod getuigde van een 'aanzienlijke onderwaardering van Morrisons en zijn toekomstperspectieven'. CD&R heeft nu tot 17 juli de tijd om alsnog een bindend bod uit te brengen of het erbij te laten. Waarschijnlijk kijkt CD&R nu even de kat uit de boom, om de reactie van politiek, publiek en investeerders op de overnamepoging te kunnen beoordelen.

Net als bij Tesco, de Britse marktleider, ligt de aandelenkoers van Morrisons op dit moment lager dan voor de coronapandemie. Dat heeft te maken met de kosten die de supermarkten hebben moeten maken voor de coronamaatregelen. Net als in het geval van bijvoorbeeld het internationaal opererende Ahold Delhaize staan die niet in verhouding tot de gestegen omzetten. Zo halveerde vorig jaar de winst van Morrisons ten opzichte van de £408 miljoen (€470 miljoen) van voor de pandemie. Supermarktaandelen zijn sowieso relatief 'goedkoop', waardoor ze uitnodigen tot overnamepogingen.

Het maakt van supermarkten aantrekkelijke overnamekandidaten voor beleggers die op zoek zijn naar rendement. Het afgelopen anderhalf jaar hebben private equity-bedrijven in hoog tempo Britse bedrijven opgekocht, aldus The Guardian. Extra aantrekkelijk voor beleggers is de grote vastgoedportefeuille van de supermarktketens. Zo heeft Morrisons van zijn 497 winkels 85% in eigendom. Daar komen nog 19 eigen productielocaties bij, waaronder bakkerijen, slachthuizen, vissersvloten en eierboerderijen. Een kwart van wat Morrisons verkoopt is afkomstig uit de eigen toeleveringsketen.

Nieuwe partijen in het spel
Als CD&R de overname doorzet, ligt een combinatie van Morrisons-gemakswinkels met de 900 tankstations die CD&R al in portefeuille heeft voor de hand. Maar het bod van CD&R kan ook andere mogelijke geïnteresseerde partijen op het spoor van de ondergewaardeerde supermarkten zetten, zegt retailanalist Bryan Roberts in The Guardian. Andere private equitypartijen als KKR, dat in 2019 voor €6 miljard de margarinedivisie van Unilever overnam. Of online retailer Amazon, dat al samenwerkt met Morrisons voor thuisbezorgde boodschappen.

En ook de andere Britse supermarkten kunnen in beeld komen, zelfs Tesco met zijn marktwaarde van £17 miljard. In de woorden van een analist: "De hele sector is nu in het geding. Het is niet onrealistisch om te zeggen dat er binnen afzienbare tijd geen enkele beursgenoteerde Britse supermarkt meer over kan zijn."

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodbusiness en Foodlog.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cécile Janssen

Coördinator en redacteur bij Foodlog.nl

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden