Shutterstock

Interview PureBlue Water

'Afvalwater zuiveren kan prima zonder chemicaliën'

3 Juni 2021 - Kimberly Bakker

Water zoveel mogelijk terugbrengen naar de originele staat. Dat is wat PureBlue Water tracht te doen met de innovatieve techniek ‘MicroFlux++’. Daarbij weigert het chemische middelen te gebruiken. “Het is waardeloos dat we zoveel chemicaliën gebruiken in de voedingsmiddelenindustrie. Het is niet nodig”, vertelt Angelo de Mul, directeur van PureBlue Water, in een interview met Foodbusiness. “We hebben een eenvoudige manier van waterzuivering ontwikkeld, die ook nog eens gemakkelijk te implementeren is.”

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens de verwerking van groenten en fruit wordt afvalwater geproduceerd dat bestaat uit groente- en fruitresten, vezels, pulp, bodemdeeltjes, schoonmaakmiddelen, blancheermiddelen, zout en residuen van pesticiden. Die afvalstroom is rijk aan vaste stoffen en opgeloste organische vervuiling, waardoor toeslagen voor de lozing op het riool hoog kunnen oplopen. "De implementatie van een decentrale waterbehandeling in het productieproces is dé oplossing om op een duurzame manier met water om te springen. Met het oog op een circulaire watereconomie in de fruit- en groentesector hebben we MicroFlux++ ontwikkeld."

Waar komt het idee voor de MicroFlux++ vandaan?
"Het idee is eigenlijk ontstaan in een andere tak van sport, namelijk de afvalwaterzuivering in de scheepvaart. Daar zochten we naar een zuiveringsmethode die altijd operationeel is én zonder fouten moet kunnen werken. Tegelijkertijd moet er een hoge kwaliteit behaald worden. Je voert dan een concurrentiestrijd met membraantechnologie, alleen is die methode twintig keer duurder. Ook was voor ons een eis dat we geen chemicaliën wilden gebruiken, die wil je immers niet aan boord van een schip hebben. Kortom: we wilden iets ontwikkelen dat 'next level' is. Zo zijn we tot de ontwikkeling gekomen. We hebben de problemen uit de vorige methodieken gehaald en onze eigen innovatie gebouwd."

In hoeverre is dit concept uniek?
"Het is zeker uniek. Ten eerste hebben we de footprint op het milieu zeer klein kunnen houden. We zijn in staat geweest om een kleine machine te bouwen voor een grote hoeveelheid afvalwater. In de huidige versie kan twee kuub water gezuiverd worden. Daarbij zijn we ook nog in staat geweest om de efficiëntie te vergroten. Én we werken natuurlijk zonder chemische middelen. Vooral het feit dat het apparaat zelfsturend en zelfreinigend is, maakt het van grote meerwaarde. Het is zeker een product waar we met trots over spreken."

Een circulaire economie is steeds meer de wens. Hoe draagt jullie oplossing daaraan bij?
"Het zorgt ervoor dat je heel lang met je water kan doen. We zien het ook echt als een basisstap om de kringloop bij voedselbedrijven te sluiten. Ook het feit dat we geen chemische middelen gebruiken, draagt daar natuurlijk aan bij. Het is onzin dat we in de voedingsmiddelenindustrie zoveel chemicaliën gebruiken. Dat is in mijn ogen helemaal niet nodig én de klant wil dat eigenlijk ook helemaal niet. Daarbij is het ook niet praktisch. Wanneer je afhankelijk bent van veel chemicaliën, dan moet je dat vaak handmatig regelen. Bij zeer vies water moet je veel chemische middelen gebruiken en twee uur later – wanneer het afvalwater deels gereinigd is – moet dat gehalte omlaag. Bij ons hoeft dat niet, omdat we die middelen niet gebruiken. Operationele eenvoud is dan ook een van onze unique selling points (USP's)."

Hoe verloopt de implementatie?
"Ja, goed. Vooral in de groente- en fruitsector wordt het veelvuldig gebruikt. We zijn ook nog bezig met andere sectoren. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan slachthuizen. Ook daar wordt veel gebruik gemaakt van dit soort zuiveringsinstallaties. Ook in de olie- en vettensector kan het een aanwinst zijn. Die markten proberen we nu aan te boren."

"De eerste reacties zijn in ieder geval goed. We horen bijvoorbeeld dat het een goede techniek is om zogenaamde 'zwevende stoffen' uit het water te halen. Als je water wilt hergebruiken, dan zitten die stoffen altijd in de weg. Het gevolg daarvan is dat je slecht Uv door het water kan halen. Op het moment dat je die stoffen eruit haalt, zonder chemische middelen, dan kan je Uv daarna goed gebruiken. Ook het feit dat al onze installaties worden teruggekoppeld via internet wordt gezien als aanwinst. De klant staat er daardoor nooit aleen voor. Als er een foutmelding komt, dan hebben wij dat vaak ook al gezien. In mijn ogen moeten innovaties goed zijn. Samen kun je het nog beter maken. Dat is ook waar wij naar streven."

Wat zijn de volgende stappen in de ontwikkeling?
"Het product is al ontzettend compact en compleet. De installatie is bijvoorbeeld vijftien keer kleiner dan andere machines. Maar we willen in de toekomst wel met grotere volumes gaan werken. We willen nog een XL, XXL en XXXL-versie ontwikkelen. Het volume zou daarmee per stap met twee tot drie keer opgehoogd moeten worden. Daar komen nog wel wat uitdagingen bij om de hoek kijken. Dus dit onderzoeken we nu nog. Het moet immers wel goed blijven werken."

De MicroFlux++ reinigt water zonder toepassing van chemische middelen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden