Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers

Meeste kaas van DeltaMilk blijft in Nederland

18 Mei 2021 - Kimberly Bakker

Coöperatie DeltaMilk heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van €194,4 miljoen. Het is een kleine stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de coöperatie. Verder wordt duidelijk dat de meeste kaas die geproduceerd wordt in kaasfabriek De Graafstroom in Nederland blijft.

De coöperatie is eigenaar van kaasfabriek De Graafstroom in Bleskensgraaf, dat de capaciteit heeft om jaarlijks 380 miljoen liter melk te verwerken. Dat resulteert in een productie van circa 38.000 ton natuurgerijpte ronde en rechthoekige Goudse kazen. Naast de ongeveer 200 eigen leden-melkveehouders, haalt het ook nog melk via FrieslandCampina binnen. Dit was een van de eisen van de Europese Commissie toen de kaasfabriek verkocht werd aan DeltaMilk.

Een redelijk jaar achter de rug
DeltaMilk heeft daarnaast ook nog een samenwerking met Albert Heijn, de zogenaamde 'Beter voor de boer-melkstroom'. Ruim zeventig leden-melkveehouders leveren melk voor die melkstroom. En er is ruimte voor meer. De partijen laten namelijk weten dat deze melkstroom uitgebreid wordt. En hoewel de basismelkprijs bij de coöperatie €1,70 lager was dan een jaar eerder (op €34,44 per 100 kilo), presteert het niet slecht in vergelijking tot andere zuivelaars. Het overgrote deel van de leden ontvangt daarnaast ook nog toeslagen voor bijvoorbeeld weidegang.

Kijken we naar de algemene cijfers van DeltaMilk, dan heeft het ook op dat gebied geen slecht jaar achter de rug. De omzet komt uit op €194,4 miljoen. Dat is een kleine stijging in vergelijking tot een jaar eerder. Daarentegen was het nettoresultaat van de zuivelcoöperatie lager, al bleef deze nog wel positief.

Kaas blijft in Nederland
De kazen die geproduceerd worden bij De Graafstroom blijven voor het grootste gedeelte in Nederland. Uit het jaarverslag blijkt dat €186 miljoen van de omzet in kaas, wei en room van Nederlandse afnemers komt. Dat was wel iets minder dan een jaar eerder. De export is wel iets gestegen ten opzichte van 2019, maar blijft klein als je kijkt naar de totale omzet.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Ondernemen

Minder omzet en winst eigenaar De Graafstroom

Nieuws Ondernemen

Directiewisseling bij kaasmaker De Graafstroom

Nieuws Ondernemen

De Graafstroom grote winnaar bij kaaswedstrijd

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden