ForFarmers

Nieuws Jaarcijfers

ForFarmers ziet daling in voerafzet en lagere omzet

11 Maart 2021 - Redactie Foodbusiness

Internationaal veevoerconcern ForFarmers heeft afgelopen jaar minder voer afgezet, een lagere omzet behaald en tevens zag het de brutowinst afnemen. De coronacrisis, dierziekten als Afrikaanse varkenspest en de hoge grondstoffenprijzen liggen hier volgens het bedrijf aan ten grondslag. Daarentegen komt het dividend wel hoger uit dan een jaar eerder.

ForFarmers heeft over het afgelopen jaar in totaal 9,7 miljoen ton voer afgezet. Het is een daling van 3,5% ten opzichte van het jaar ervoor. Specifiek voor Nederland/België daalde het Total Feed-volume met 2,6% tot 5,1 miljoen ton. "Dit kwam deels door de terugval in de afzet aan vleesveehouders, die de vraag naar hun producten zagen dalen als gevolg van het coronavirus. Het Total Feed volume in de varkenssector bleef nagenoeg stabiel, omdat varkenshouders meer DML-producten afnamen", aldus het concern in een persverklaring.

De totale mengvoerafzet van ForFarmers daalde over het afgelopen jaar met 3,9% tot 6,8 miljoen ton. In Nederland werd die daling grotendeels veroorzaakt door volumeverlies als gevolg van de stoppersregeling. In Duitsland en Polen werd daarentegen wel meer mengvoer afgezet aan melkveehouders en varkenshouders, als was dit niet voldoende om het verlies in de pluimveehouderij te compenseren.

Lagere omzet, hoger dividend
Als gevolg van de lagere voerafzetcijfers is de omzet van het internationale veevoerconcern over 2020 met 4,5% gedaald tot €2,35 miljard. De brutowinst ging met 1,7% omlaag tot €433,2 miljoen. "Ondanks een productmix met meer specialiteiten was er sprake van marge- en volumedruk, als gevolg van de overcapaciteit die is ontstaan door de coronacrisis en de daarbij behorende maatregelen", zo geeft ForFarmers als verklaring voor de lagere brutowinst.

Daarentegen is de onderliggende nettowinst, de winst toe te rekenen is aan de aandeelhouders van de vennootschap, met 10% gestegen naar €46,3 miljoen. Er wordt daardoor een dividend uitgekeerd van €0,29 per aandeel, wat gelijkstaat aan distributie van 60% van de onderliggende nettowinst. Vorig jaar kwam het dividend net iets lager uit, namelijk op €0,28 per aandeel. "Gezien de omstandigheden zijn de resultaten echter meer dan tevredenstellend", meldt CEO Yoram Knoop in het persbericht.

Drie grote thema's
Het voerconcern stelt dat de jaarresultaten grotendeels beïnvloed zijn door 3 thema's. Allereerst betreft het de coronacrisis. "De agrarische sector werd vooral geraakt door de sluiting van de horeca en andere out-of-home-segmenten, waardoor een aanzienlijk deel van de vraag wegviel. Ook de export van vlees naar landen buiten Europa werd tijdelijk opgeschort", schrijft het concern. Toch meldt ForFarmers in operationele processen nauwelijks hinder ondervonden te hebben van de maatregelen. Wel schrijft het dat het in de tweede helft van het jaar druk heeft ervaren door de terugvallende vraag. Met name in Polen en het Verenigd Koninkrijk viel de vraag sterk terug. In het laatstgenoemde land viel de afzet met 7,5% terug tot 2,5 miljoen ton.

Ten tweede doelt het concern op de verschillende dierziekten die een actieve rol spelen in de veehouderij. Daarbij moet gedacht worden aan de vogelgriep in onder meer Polen en Afrikaanse varkenspest in Duitsland en China. Ook de hoge grondstofprijzen hebben invloed gehad op de jaarresultaten van ForFarmers. "De prijzen voor diverse grondstoffen waren aan het eind van het jaar tot ruim 30% hoger dan een jaar eerder. Die schommelingen in de grondstofprijzen worden doorgaans doorberekend aan klanten, maar die doorberekening gebeurt niet altijd tijdig of volledig", schrijft het concern.

Blik vooruit
"Vooruitkijkend heb ik, ondanks de aanhoudende onzekerheden, veel vertrouwen in onze strategie", zo meldt Knoop. Met uitdagingen doelt de CEO onder meer op de mogelijkheid tot krimpende veestapels als gevolg van de druk om de impact op het milieu te verminderen. "Vooral de Noordwest-Europese producenten blijven geconfronteerd met duurzaamheids- en milieumaatregelen. Dit heeft een drukkend effect op hun groeimogelijkheden."

Wanneer het voerconcern kijkt naar de langere termijn, dan is de verwachting dat de Europese zuivelsector zeer licht zal groeien, de rundvleessector en de varkenssector zullen een daling laten zien en voor de pluimveesector verwacht het een lichte groei. "Er blijft immers een wereldwijd toenemende vraag naar melk, vlees en eieren."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden