Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Cacao

Prijs van cacao gaat in rap tempo omlaag

26 Oktober 2021

Cacao wordt in rap tempo goedkoper. De notering op de Intercontinental Exchange (ICE) is sinds het begin van de maand oktober met bijna 10% gedaald. Alleen al afgelopen twee weken is een daling zichtbaar van 7%. Die prijsdaling heeft onder meer te maken met de verbeterde vooruitzichten van de Ivoriaanse cacao-oogst.

Dat de vraag naar cacao toeneemt, zo toonden de cacaomalingscijfers in Azië, de Europese Unie en de Verenigde Staten aan, was afgelopen week een van de redenen dat de prijs voor cacao naar het laagste punt in twee weken zakte. Vrijdag 15 oktober sloot de notering op de Intercontinental Exchange (ICE) op £1.809 per ton. Omgerekend naar euro's gaat het om een bedrag van €2.140,55 per ton. Die weg omlaag is daar niet gestopt. Vandaag de dag staat de notering op £1.755 per ton. Oftewel: €2.078,35 per ton. Daarmee is de cacaonotering afgelopen week met 3% gedaald, na eerder deze maand ook al met bijna 4% te zakken.

Die soort 'vrije vallen' zijn overigens niet vreemd als we naar de grafiek van de cacaonotering kijken. Neem als voorbeeld december 2019. Aan het begin van de maand werd toen €2.373,77 per ton betaald voor cacao. Aan het einde van de maand was dat 'slechts' €2.058,81 per ton. Een daling van ongeveer 15%. Ook in de twee weken na juli 2020 – bij de start van de coronapandemie – daalde de cacaoprijs in rap tempo: met zo'n 28% naar €1.634,13 per ton. Wat wel opvalt, is het feit dat een vrije val in deze periode van het jaar uitzonderlijk is. Meestal gaat de notering in deze periode naar boven, om vervolgens eind november af te zakken.

De ICE-notering voor cacao sloot maandag 25 oktober op omgerekend €2.078,35 per ton.

Dat de prijs nú wel daalt, heeft meerdere redenen. Zo weegt de stand van het Britse pond relatief zwaar op de markt, melden analisten. Daarnaast speelt het weer een grote rol. De lange, zonnige perioden en een afname in de regenval hebben afgelopen week in Ivoorkust gezorgd voor goede groeiomstandigheden. Eerder werd door analisten uitgegaan van een dramatische oogst bij 's werelds grootste producent, maar die verwachting is inmiddels alweer een paar procenten naar boven bijgesteld tot om en nabij de 2,2 miljoen ton. Het idee van meer aanbod zorgt direct voor een daling in de cacaonotering. De verwachte lagere productie in Nigeria kan die tendens niet tegenhouden.

Wereldwijd overschot blijft staan
Die directe prijsdaling hangt samen met het vooruitzicht van een flink cacao-overschot. Hoewel de vraag naar cacaoproducten – zoals chocolade – toeneemt in seizoen 2021/2022 is het volgens veel analisten niet voldoende om een nieuw wereldwijd overschot te voorkomen. Ook met het oog op het feit dat dit seizoen slechts een kleine productiedaling wordt verwacht, in vergelijking tot seizoen 2020/2021. De International Cacao Organization (ICCO) verwacht een overschot van zeker 230.000 ton. Als een overschot van 230.000 ton werkelijkheid wordt, dan is dit het grootste overschot sinds seizoen 2016/2017, zo blijkt uit een onderzoek van marktbureau Mintec.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
'Mars-fabriek Veghel moet factory of future worden'

Interview Thijs van der Heijden

'Mars-fabriek Veghel moet factory of future worden'

Overschot houdt cacaoprijs op relatief stabiel niveau

Analyse Cacao

Overschot houdt cacaoprijs op relatief stabiel niveau

Nutkao zet met Boerinneke in op marktconsolidatie

Interview Nutkao

Nutkao zet met Boerinneke in op marktconsolidatie

Cacao daalt naar laagste punt in twee weken

Analyse Cacao

Cacao daalt naar laagste punt in twee weken

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief