Shutterstock Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Analyse Tarwe

Meel wordt duurder door tegenvallende tarweoogst

10 September 2021

Na een roerige tijd begint de rust weer een beetje terug te keren op de tarwemarkt. De oogst is achter de rug en duidelijk wordt hoeveel product er dit jaar beschikbaar is. Houdt de markt de huidige prijzen vast of komt er nog een verrassing?

De tarweprijzen zakken op het noordelijk halfrond meestal tijdens de oogst, in juli en augustus. Dit seizoen is totaal anders, want de prijzen zijn in deze periode juist gestegen. Dat werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door tegenvallende opbrengsten in vrijwel alle belangrijke tarweteeltgebieden. Inmiddels is redelijk goed zichtbaar hoeveel tarwe in totaal beschikbaar is. Dat weliswaar minder dan waar analisten en handelaren voor aanvang van de oogst op rekenden, maar duidelijkheid over dat wat er beschikbaar is brengt (tijdelijk) weer wat rust op de markt.

De kwaliteit van de Europese tarwe valt wel tegen. Er is maar een relatief klein deel dat voldoet aan de kwaliteitseisen voor baktarwe en daardoor geschikt is voor de verwerking tot meel. De Franse brancheorganisatie van molenaars, ANMF, waarschuwt daarom voor stijgende meelprijzen. Goede tarwe is beperkt voor handen en molenaars waarschuwen voor extra werk en hogere kosten. Dit omdat de tarwe die in specificaties (zoals het DON-gewicht, eiwitgehalte en hectolitergewicht) op het randje zit, tot een kwalitatief goed eindproduct verwerkt moet worden.

Logistieke problemen
Kijkende naar de internationale tarwenoteringen, dan vallen de verschillen tussen de koersen op de CBoT in Chicago en de Matif in Parijs op. Europa heeft een logistiek voordeel voor export naar de grote tarwe-importerende landen, waaronder de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Een verschil in koers is daardoor niet vreemd. Vandaag de dag is het verschil wel wat groter, vooral door de schade die orkaan Ida in het havengebied in de Mississippi-delta heeft veroorzaakt.

Zo'n 60% van de Amerikaanse graanexport loopt via die haven. Belangrijke exporteurs, zoals Cargill en Archer-Daniels-Midland, melden schade aan de graanterminals en/of hebben moeite om weer op te starten. Dit door late terugkeer van geëvacueerd personeel en de vele problemen met de elektriciteitsvoorziening.

Zorgt Amerika weer voor een verrassing?
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) komt 10 september met het maandelijkse WASDE-rapport (World Agricultural Supply and Demand Estimates). Meestal bevatten deze rapporten rond de oogstperiode weinig verrassingen, maar dit jaar is dat tot nu toe anders verlopen en de laatste maanden kwam het landbouwministerie met berichten waarop de markt niet rekende. Dit had flinke schommelingen in de prijzen tot gevolg.

De focus van analisten ligt op maïs en soja, waarvan de oogst nu begint. Als de oogstprognose van die gewassen tegenvalt en de prijzen stijgen, dan is het goed denkbaar dat ook de tarwenoteringen worden meegezogen naar boven. Voor voerfabrikanten zijn die grondstoffen namelijk vrij makkelijk uitwisselbaar.

Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Europese termijnmarkt granen breekt weer records

Analyse Granenmarkt

Europese termijnmarkt granen breekt weer records

Perfect storm drijft prijzen op tarwemarkt naar record

FB TV Niels van der Boom

Perfect storm drijft prijzen op tarwemarkt naar record

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief