Meer nieuws

weipoeder

Analyse melk

Lagere prijzen, spanning op weipoedermarkt

In een opnieuw iets dalende zuivelmarkt neemt met name de druk toe op de poederprijzen. De magere melkpoederprijs daalde deze week met zo'n 4%, de weipoederprijzen daalden tussen de 7 en 10%. Met name de feed-prijzen gingen hard naar beneden.
Vrijdag 09:00 uur
suiker

Analyse Suiker

Suiker eindelijk in rustiger vaarwater

De suikernotering schommelde alle kanten op de afgelopen periode, maar lijkt zich nu in rustiger vaarwater te bevinden. Datzelfde geldt voor India, die voor rust wilt zorgen op de binnenlandse markt door alvast een suikerexportlimiet vast te stellen voor aankomend groeiseizoen.
Donderdag 17:00 uur
slachterij varkensvlees

Analyse Vlees

Varkensvlees wordt komende weken duurder

De prijzen voor varkensvlees komen in beweging. Een combinatie van factoren drukt de markt eindelijk naar boven toe.
Donderdag 14:30 uur
inflatie

Analyse Grondstoffen

Adempauze foodinflatie door graan en palmolie

De mondiale markt van agrarische grondstoffen lijkt op adem te komen na maanden van oplopende noteringen. De vooruitzichten lijken te verbeteren, nu handelaren meer vertrouwen krijgen in het beschikbaar komen van grotere volumes in de markt.
Donderdag 12:00 uur
tarwe

Analyse Grondstoffen

Russische graanexport staat voor grote uitdaging

Goed en slechtnieuws wisselden elkaar op de granenmarkt. Een Russische aanval op een haven in Oekraïne wakkerde de zorgen over krapte op de graanmarkt aan en dreef de tarweprijs op. Gunstig weer voor de tarweoogst een de VS en de EU had daarentegen weer een prijsdrukkende effect op de graanmarkt.
Donderdag 11:55 uur
koolzaad

Analyse Koolzaad

Prijs van koolzaad laagste in ruim 4 maanden

Al geruime tijd heeft de prijs van koolzaad de daling ingezet, maar sinds maandag gaat het hard. Het prijsniveau is inmiddels onder de €700 gedoken en de bodem lijkt ook nog niet bereikt. Waarom koelt de verhitte, plantaardige oliemarkt zo hard af?
22 Juni 2022
boter

Analyse Grondstoffen

Boterprijzen stabiel op goed beschermde markt

De boternotering schommelt al bijna drie maanden tussen de €7000 en €7400 per ton. Dat is best een hoog niveau, in langere termijnperspectief bezien zelfs een historisch hoog niveau. Toch is de kans groot dat de prijzen voorlopig nog wel even zo zullen blijven.
22 Juni 2022
koffie

Analyse Koffie

Lagere voorraad geeft koffiemarkt nieuwe energie

De koffiemarkt beweegt al tijden lang op en neer. Op dit moment is de trend weer opwaarts gedreven door de Braziliaanse reaal die in waarde aantrekt ten opzichte van de dollar. Daarbij wordt het sentiment in de markt aangewakkerd door krappere voorraden.
22 Juni 2022
tarwe tarweprijs

Analyse Grondstoffen

Tarweprijs maakt forse stap naar beneden

De tarwenoteringen op de internationale graanbeurzen stonden zwaar onder druk in de afgelopen handelssessie. Analisten wijzen als oorzaak naar de oogstvorderingen op het noordelijk halfrond. Dat geeft lucht op een krappe tarwemarkt.
22 Juni 2022
frites Mayonaise

Analyse Aardappelen

Prijs frites stijgt met een kwart, hoe komt dat?

Lang hebben de verwerkers van aardappelen moeten worstelen met de toegenomen kosten voor het maken van frites. De toegenomen kosten van transport (aanvoer van aardappelen naar de fabriek), energie, bakolie en verpakkingen maakten het hebben van een fritesfabriek - net als in zoveel andere sectoren in food - tot uitdagende tijden.
22 Juni 2022
palmolie

Analyse Palmolie

Palmolieprijs daalt flink in rustiger markt

De palmolieprijzen zijn deze week weer verder gedaald. De voornaamste oorzaken zijn de inspanning van de Indonesische autoriteiten snel van flink voorraden af te komen en de zorg van Maleisië om door deze actie niet uit de markt te worden gedrukt.
22 Juni 2022
melk zuivel melkveebedrijf zuivelverwerking melkpoeder

Analyse Zuivel

Global Dairy Trade licht lager met weinig product

Waar de vorige Global Dairy Trade nog een lichte stijging van de index liet zien, ging de index bij de jongste GDT-veiling van 21 juni weer licht omlaag. Het was een kalme veiling met relatief weinig product. Amper 21.000 ton.
21 Juni 2022
export haven transport trein spoorwegen

Analyse Grondstoffen

Problemen met export legt bodem in tarwemarkt

De tarwenoteringen op de graanbeurzen deden de afgelopen handelssessie een stapje terug. Het beschikbaar komen van tarwe van de nieuwe oogst drukt op de prijzen. De problemen met de uitvoer van tarwe uit het Zwarte Zeegebied worden daardoor wat naar de achtergrond verdrongen, maar zijn zeker niet weg.
21 Juni 2022
slachterij varkens varkensvlees Tonnies

Nieuws Varkensvlees

Varkensvleesmarkt verbetert opnieuw iets

De varkensvleesmarkt herstelt deze week verder. Hoewel het niet in het tempo van afgelopen voorjaar gaat, zetten de prijzen voor verschillende varkensvleesonderdelen wel duidelijk stapjes omhoog. 
21 Juni 2022
Indonesie

Nieuws Export

Buurlanden bezorgd om dierziekte MKZ in Indonesië

Na Australië tonen ook Singapore en de Filipijnen hun bezorgdheid over de snel om zich heen grijpende uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in Indonesië. De dierziekte wordt al gemeld vanuit negentien van de 34 provincies in het land. Langzaam komt nu een vaccinatiecampagne op gang.
21 Juni 2022
haven graan graanexport

Analyse Granen & Grondstof

Exportzorgen drukken prijs Russische tarwe

Een hittegolf in Frankrijk en de aanhoudende problemen met de graanexport uit het Zwarte Zee gebied. Dat zijn de sturende factoren op de graanmarkt. Het effect is alleen anders dan wat je in eerste instantie zou verwachten.
20 Juni 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief