Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Nog meer krapte brengt cacaomarkt niet van slag

2 April 2025 - Matthijs Bremer

Na een forse daling in de afgelopen maanden nijgen de cacaonoteringen weer licht naar boven. De schaarste in West-Afrika komt opnieuw centraal te staan op de markt. Vorig jaar leidde dat nog tot een ongekende prijsstijging. Hoewel het aanbod opnieuw lijkt terug te lopen, blijft de markt dit jaar vooralsnog gematigder in haar reactie. Ook in Brazilië wordt een krappe markt verwacht, terwijl andere Zuid-Amerikaanse producenten juist profiteren van goede oogsten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacaoprijzen fluctueerden de afgelopen weken, maar vertonen de laatste dagen een lichte stijging. De prijzen in New York en Londen liggen dicht bij elkaar en welke markt op een bepaald moment meer betaalt, wisselt van dag tot dag. Op de ICE in Londen werd op maandag 1 april een prijs van $8.140,83 per ton genoteerd, terwijl de notering in New York op $8.177,00 per ton stond.

Een belangrijke reden voor de recente prijsstijging is dat de markt zich begint te richten op de tussenoogst, halverwege het seizoen. Handelaren volgen vooral de situatie in West-Afrika nauwlettend, waar ongeveer 65% van de wereldwijde cacaoproductie plaatsvindt. In het belangrijkste productieland, Ivoorkust blijven de oogsten tegenvallen. De overheid heeft de oogstverwachting naar beneden bijgesteld: van 440.000 ton naar 400.000 ton per jaar. Daarnaast is de oogst met een maand uitgesteld, zodat de gewassen extra tijd krijgen om te rijpen.

De markt volgt de oogstverwachtingen nauwlettend. Rond deze tijd vorig jaar zorgden droogte en zwakke oogsten in West-Afrika voor recordprijzen op de cacaomarkt. In april piekte de prijs omgerekend tot boven de $12.500 per ton, ruim 43% boven het huidige niveau.

Ondanks de lagere prognose voor dit jaar blijft de prijsstijging relatief beperkt. In tegenstelling tot vorig jaar is de markt nu op meerdere manieren aangepast aan de lagere wereldwijde productie. De vraag naar chocoladeproducten is gedaald en fabrikanten hebben het cacaogehalte in hun producten verlaagd. Daarnaast is men beter voorbereid op wat komen gaat, waardoor de lagere productiecijfers minder paniek op de markt veroorzaken.

Braziliaanse markt ook zwak
Ook in Zuid-Amerika kampt de cacaosector met problemen. Net als in West-Afrika heeft de Braziliaanse markt forse klappen gekregen. De productie daalde met 18,6%, van 220.000 ton naar 179.000 ton. Volgens Anna Paula Losi van de Braziliaanse vereniging voor cacaoproducenten zal ook dit jaar opnieuw een lastig jaar worden. Door de verliezen van vorig jaar is het moeilijk om de productie snel weer op te schalen naar het oude niveau. Daarmee lijkt de eerdere groei van de Braziliaanse cacaoproductie voorlopig tot stilstand gekomen. In 2023 groeide de productie nog met 6%.

Andere Zuid-Amerikaanse landen wisten hun productie in dezelfde periode wel op te voeren. Zo steeg de productie in Ecuador met 6,8% naar 430.000 ton. Ook Colombia zag de productie toenemen. Hoewel deze stijgingen te beperkt zijn om een grote impact te hebben op de wereldmarkt, dragen ze wel bij aan enige verlichting van de druk op de prijzen. In Colombia groeide de productie in 2024 met 23% tot 73.000 ton. De waarde van die productie steeg in dezelfde periode met maar liefst 167%, van $187 miljoen naar bijna $500 miljoen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden