Christopher Halloran / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Handelsoorlog Trump is een feit

4 Maart 2025 - Jurphaas Lugtenburg

In de Europese politiek is er paniek nu militaire steun van de VS aan Oekraïne op losse schroeven staat. Op de (financiële) markten is het vooral de handelsoorlog die spelers nerveus maakt. Na het sluiten van de Matif en CBoT kondigde Trump namelijk aan een importheffing van 25% voor Canada en Mexico per 4 maart (vandaag) in te voeren. Verder stelt hij een extra heffing van 10% voor China in. Zowel Canada als China hebben daarop gereageerd met tegenmaatregelen. Daarmee lijkt een handelsoorlog een feit geworden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,25 lager op €217,50 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 0,9% in en kwam daarmee uit op $5.32 per bushel. Maïs was de grootste daler afgelopen handelssessie en sloot 2,9% lager op $4.40¼ per bushel. Ook soja zat in het rood met een min van 1,3% naar $9.98¼ per bushel.

Het grote nieuws voor de granenmarkt (en financiële markten in brede zin) kwam aan het einde van de dag, na sluiting van de CBoT. Per vandaag (dinsdag 4 maart) heeft Donald Trump een in importheffing van 25% ingevoerd op een breed scala aan producten uit Canada en Mexico. Daarnaast verhoogde Trump de heffing op producten uit China met 10%-punt naar 20%. Dat tarief komt boven op de al bestaande heffingen op producten uit China. "President Trump heeft Canada en Mexico weliswaar ruimschoots de kans gegeven om de gevaarlijke kartelactiviteiten en de toestroom van dodelijke drugs naar ons land aan te pakken, maar ze zijn er niet in geslaagd de situatie adequaat aan te pakken" schrijft het Witte Huis bij het bekendmaken van de heffingen.

Tegenmaatregelen
China kwam heel snel met een reactie op de verhoging van de importheffingen van de VS. Beijing kondigde vandaag aan een heffing van 15% in te stellen op pluimvee, tarwe, maïs en katoen uit de VS. Verder komt er een heffing van 10% op sorghum, soja, varkensvlees, rundvlees, vis, groenten, fruit en zuivelproducten. Daarnaast meldde het Chinese ministerie van Handel dat vijftien Amerikaanse bedrijven op de lijst komen waar Chinese bedrijven niet zomaar meer aan mogen leveren.

Tijdens een reguliere persconferentie van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet de woordvoerder van het ministerie weten dat China zal vechten tot het bittere eind als de VS zijn zinnen zet op een tarievenoorlog, een handelsoorlog of een andere vorm van oorlog. "Ik wil herhalen dat het Chinese volk nooit bang is geweest voor het kwaad of spoken, en dat we nooit hebben toegegeven aan pesten. Druk, dwang en bedreigingen zijn niet de juiste manieren om met China om te gaan. Proberen om maximale druk op China uit te oefenen is een misrekening en een vergissing", tekende verschillende media op uit de mond van de woordvoerder.

De Canadese premier Justin Trudeau liet enkele uren voor het bekend worden van het besluit van Trump weten dat Canada direct kan reageren op handelsbeperkingen uit de VS met importheffingen op $30 miljard aan goederen uit de VS. 25 maart zou daar nog een tweede pakket overheen kunnen komen dat $125 miljard aan Amerikaanse goederen raakt. "Canada laat dit onrechtvaardige Amerikaanse beleid niet onbeantwoord", schrijft Trudeau in een statement.

Het invoeren van de heffingen gisteren lijkt nog niet ten einde. Vorige week ondertekende Trump nog een decreet om oneerlijke handelspraktijken in de bosbouw en houtindustrie te onderzoeken. Gisteren hintte hij op extra heffingen op de import van agrarische producten om de binnenlandse afzet te stimuleren. Verder hangen er ook nog handelsbelemmeringen voor de EU boven de markt.

Militaire steun
Ander nieuws vanuit het Witte Huis is de onzekerheid over Amerikaanse steun aan Oekraïne na de ruzie tussen Trump en Zelenski afgelopen vrijdag. Volgens het Witte Huis is Zelenski niet bereid om tot een compromis te komen voor een staakt-het-vuren. Militaire steun van de VS staat daarom op losse schroeven en Trump wil de levering van wapens en andere toegezegde steun opschorten. Die steun heeft Oekraïne hard nodig getuige bijvoorbeeld de aanval op de voor de graanoverslag belangrijke haven van Odessa afgelopen weekend.

Australische tarweoogst groter van verwacht
We zouden het bijna vergeten, maar naast het nieuws uit Washington, Beijing en Ottawa speelt er natuurlijk meer op de granenmarkt. Abares, de statistiek en onderzoeksdienst van het Australische ministerie van Landbouw, heeft de raming voor de Australische tarweoogst voor het seizoen 2024/25 met 2,2 miljoen verhoogd tot 34,1 miljoen ton. Daarmee valt de oogst 31% groter uit dan een seizoen eerder. Voor het seizoen 2025/26 raamt Abares de tarweoogst op 30,5 miljoen ton.

Bulls worden genegeerd
Bullish nieuws voor de tarwemarkt is er ook maar daar is maar heel weinig aandacht voor volgens sommige analisten. Rusagrotrans maakte gisteren bekend dat de Russische graanexport in februari naar het laagste punt in vijf jaar is gezakt. Afgelopen maand er 1,93 miljoen ton tarwe geëxporteerd volgens het bedrijf.

LSEG kwam met een waarschuwing dat in de grote tarweteeltregio's in India en China heet en droog weer op komst is voor de komende twee weken. Vooral in India zijn er zorgen dat de tarwe noodrijp wordt en in opbrengst daardoor flink zal achterblijft op het meerjarig gemiddelde. India heeft al een krappe tarwevoorraad en zou bij tegenvallende opbrengsten van de komende oogst weleens genoodzaakt kunnen worden om tarwe te importeren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden