Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Graanoogst in Rusland onder druk door droogte

2 Juli 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Regen valt niet altijd waar het nodig is. Graantelers in Noordwest-Europa wachten op een droge periode, terwijl hun collega's in het Zwarte Zeegebied een buitje goed zouden kunnen gebruiken. Door een vochttekort heeft SovEcon de opbrengstverwachting voor Rusland verlaagd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €5,50 hoger op €230,25 per ton. Ook op de CBoT zat tarwe in de lift en steeg met 2,8% naar $5.69¼ per bushel. Maïs liet een klein herstel zien na de forse daling van voor het weekend en sloot 0,3% hoger op $3.98¼ per bushel. Soja sloot 0,8% hoger op $11.59½ per bushel.

In Nederland zijn we het zomerweer van vorige week al weer bijna vergeten. In ons deel van de wereld is de regen weer terug van niet weggeweest. Het enige voordeel is dat een deel van Spanje en het westen van Polen ook een staartje mee krijgen van de regen. Daar kunnen ze wel wat vocht gebruiken. In het oosten van Europa, Oekraïne en het zuiden van Rusland nemen de zorgen over warm en droog weer, dat daar aanhoudt, toe. Tot half juli zit er nauwelijks of geen regen in de weerberichten. Verschillende analisten verwachten dat het gebrek aan vocht kilo's gaat kosten in de granen. Voor wintertarwe valt het misschien nog wel mee, dat gewas is namelijk aan het afrijpen, maar zomergraan en maïs krijgen daar naar verwachting wel een flinke tik van.

Markt reageert nauwelijks
In de prijs voor Russische tarwe is de weersinvloed niet terug te zien. Ikar verlaagde de notering voor Zwarte Zee-tarwe met $5 naar $226 per ton. Ondanks de lagere prijs deed de Russische export een stapje terug volgens de cijfers van SovEcon. Rusland exporteerde vorige week namelijk 790.000 ton graan tegen 830.000 ton een week eerder. Van de graanexport vorige week was 680.000 ton tarwe. Voor het seizoen 2024/25 heeft SovEcon de exportverwachting met 1,7 miljoen ton verlaagd naar 46,1 miljoen ton. De oorzaak daarvan is een verwachte kleinere oogst, zo schrijft Andrey Sizov, directeur van het bureau in een mail aan de klanten. Door de kleinere oogst zouden prijzen voor granen op kunnen lopen en neemt de kans toe dat Rusland met nieuwe exportrestricties komt om prijzen op de Russische markt in de hand te houden.

Gang is alles
In de VS hebben tarwetelers de oogst een flinke zet gegeven. Volgens het Crop Progress-rapport van deze week is 54% van de wintertarwe geoogst. Het vijfjarig gemiddelde voor deze week staat op 39%. Sommige analisten verwachten dat met meer dan de helft gedorst de tarwemarkt het voorlopige dieptepunt heeft bereikt. Aanbod rond de oogst droogt volgens hen namelijk langzaam op. Anderzijds is er ook een groep die verwacht dat we nog een piek krijgen van tarwe waarvoor geen ruimte in de silo's is.

De conditie van de wintertarwe is iets naar beneden bijgesteld met 51% dat nu de rating goed of excellent krijgt. Dat was vorige week 52%. Zomertarwe staat er juist wat beter op. 72% van het areaal in de VS staat er goed of excellent op tegen 71% vorige week. Maïs is iets achteruit gegaan deze week met 67% van het areaal dat de status goed of excellent krijgt tegen 69% vorige week. Soja is gelijk gebleven. Net als vorige week krijgt 57% de rating goed of excellent.

In Brazilië is de oogst van de volgteelt maïs voor bijna de helft afgerond. AgRural schrijft dat 49% gedorst is. StoneX verlaagde gisteren de opbrengstprognose voor maïs in Brazilië. Het bureau rekent nu op een totale maïsoogst van 121,18 miljoen ton. Dat was in de vorige prognose 121,75 miljoen ton. Ter vergelijking: het USDA rekende in het laatste Wasde-rapport met 122 miljoen ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden