Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Eiermarkt raakt in bekende zomerslop

24 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De eiermarkt staat er op het moment zwak voor. Het is weer zomer, waardoor consumenten eieren links laten liggen. Daardoor dalen prijzen in Nederland en nog sterker in Duitsland. Al lijkt er wel wat impuls voor de industrie aan te komen, aangezien de Europese Unie handelstarieven instelt voor de aankoop van Oekraïense eieren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren heeft de laatste twee weken weer een stap naar beneden gezet. In week 24 werden bruine scharreleieren met de maat M voor €12,30 per 100 stuks verhandeld. In week 26 lag de prijs 25 cent lager en was de prijs gedaald tot €12,05.

De eiermarkt raakt duidelijk in zomermodus. In deze periode ligt de eiervraag fors lager. Dat komt deels door een verschuiving van de consumentenvoorkeur.  Waar consumenten in de winter een voorkeur voor bakproducten en op ei gebaseerde snacks hebben, wordt er in de zomer meer gebarbecued en zijn ook bijvoorbeeld worstjes meer in trek. In deze periode daalt de vraag naar eieren daardoor ten gunste van de vraag naar vlees. Daarnaast staan de schoolvakanties voor de deur. Vanaf 6 juli starten de vakanties en trekt een groot aantal consumenten naar het zuiden van Europa. Daardoor daalt de prijs van eieren over het algemeen verder in de zomer.

Forse vraaguitval Duitsland
In Duitsland vindt hetzelfde patroon plaats, maar dan in extremen. De laatste twee weken daalde de prijs van 100 bruine scharreleieren met de maat M bij onze oosterburen met 35 cent van €12,10 tot €11,75. Die daling komt bovenop de al forsere daling sinds april. In week 13 werden eieren in Duitsland voor €15,60 verhandeld. Sindsdien is de prijs met 24,7% gedaald. In Nederland nam de prijs in dezelfde periode met 12.4% af. Door de forse afname op de Duitse markt zijn eieren in dat land inmiddels weer aanzienlijk goedkoper dan Nederlandse eieren.

In de Duitse markt is te horen dat de consumptie naar de zomer toe flink afgenomen is. Waar in Duitsland een tekort aan OKT-eieren in het voorjaar nog voor hoge prijzen zorgde, zorgt een overaanbod nu voor prijsdruk. Om de markt een zetje te geven hebben supermarkten twee weken geleden massaal met eieren gestunt. Dat lijkt vooralsnog weinig voor de markt te hebben gedaan, aangezien op de Duitse markt wordt gemeld dat de situatie onveranderd blijft.

Europese Unie stelt Oekraïense handels in
Toch is het denkbaar dat de Europese eiermarkt wat impuls krijgt. Met name voor eieren die voor de industrie bedoeld zijn wordt de markt wat krapper. De Europese Unie heeft weer een importtarief voor Oekraïense eieren ingevoerd. De invoer van eieren heeft namelijk het gemiddelde van het tweede half jaar van 2021 en heel 2022 en 2023 gehaald. Het quotum voor tariefvrije import is vastgesteld op 4.000 ton. Door invoering van het handelstarief daalt de aanwas van goedkope legbatterij-eieren in Europa stevig.

In 2023 en 2024 lag de import sommige maanden boven dit quotum. In 2023 importeerde de Europese Unie maar liefst 40.000 ton eieren uit het Oost-Europese land. Dat was dat jaar maar liefst 60% van de totale import van de Europese Unie. De totale export uit derde landen was ruim 66.000 ton. In het laatste jaar voor de oorlog in Oekraïne 2021 lag de totale import lager dan de importen van Oekraïense eieren in 2023. Dat jaar werd ongeveer 29.500 ton eieren geïmporteerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden