Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

EU heft weer invoerrechten op Oekraïense eieren

20 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De Europese Unie gaat weer invoerrechten heffen voor Oekraïense eieren. Het remmechanisme wordt geactiveerd aangezien de maximale importhoeveelheid die eerder werd bepaald, is bereikt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om Oekraïne na de inval van Rusland te ondersteunen schortte de EU haar importtarieven voor onder andere landbouwproducten op. In april werd die bepaling verlengd, maar werd er wel een remmechanisme ingebouwd voor producten die door Oekraïne in grote volumes worden geëxporteerd. De Oekraïense import van producten als eieren, tarwe en pluimveevlees mogen niet boven het gemiddelde van de eerste helft van 2021, 2022 en 2023 uitkomen. Die grens is deze week overschreden.

De eierimporten waren in 2023 ongeveer zes keer zo hoog als voor de oorlog. Voor de oorlog lag de import van eieren vanuit Oekraïne grofweg tussen de 300 en 800 ton per maand. Sinds de inval in Oekraïne is dat ongeveer tussen de 1.600 ton en 5.000 ton per maand. Per jaar nam de import toe van 6.700 ton in 2021 tot ruim 40.000 ton in 2023.

Ook importtarieven op haver 
Het is de tweede keer dat het remmechanisme getriggerd wordt. Dinsdag maakte de Europese Unie al bekend dat de import van haver boven het afgesproken volume van 4.000 ton ligt. Oekraïne heeft daarnaast zelf de export van suiker naar de EU verboden aangezien het maximale volume al is bereikt. Daarnaast stelde Oekraïne zelf een quotum in om te voorkomen dat het land te veel pluimveevlees exporteert.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden