Algimantas Barzdzius / Shutterstock.com

Nieuws Suiker

Cosun: minder suiker op markt beschikbaar in 2025

13 Juni 2024 - Redactie Foodbusiness

Cosun Beet Company verwacht dat de opbrengst aan Nederlandse bietsuiker, ondanks een licht gestegen areaal suikerbieten dit jaar, niet hoger uitvalt dan vorig jaar. Mede hierdoor is in 2025 minder suiker beschikbaar op de markt, waarschuwt het coöperatief suikerconcern.

Dit heeft alles te maken met de vele neerslag die gedurende de eerste helft van het groeiseizoen is gevallen in Nederland. Door de vele neerslag zijn nog niet alle suikerbieten ingezaaid. Ook heeft het wel ingezaaide gewas op veel plekken last van waterschade. In een verklaring geeft Cosun Beet Company aan dat woensdag 12 juni iets minder dan 98% van het beoogde areaal suikerbieten was ingezaaid. "We verwachten dat een gedeelte hiervan niet meer wordt gezaaid. Bovendien heeft het extreem natte voorjaar ook effect op de groei en plantgezondheid van de gezaaide planten. Zeker bij percelen die deels onder water staan".

Het bedrijf wijst erop dat sinds 1 januari 2024 is er 457 millimeter regen gevallen. Dat is ruim 150 millimeter meer dan gemiddeld. Bovendien heeft het extreem natte. "De huidige verwachting is dat de komende oogst van 2024/2025 niet meer suiker oplevert dan de afgelopen oogst van 2023/2024. Dit ondanks het iets gestegen areaal ten opzichte van vorig jaar", aldus Cosun.

Minder beschikbaar op de markt
Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Dinteloord, benadrukt dat niet alleen Nederland, maar ook meerdere landen in Noordwest-Europa zijn getroffen door de vele neerslag. In combinatie met andere factoren gaat dit volgens Cosun gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van suiker op de Europese markt in 2025. Los van de lager dan verwachte suikeropbrengst van de oogst van dit jaar door de late inzaai en de waterschade, exporteert de EU ook meer suiker naar landen buiten het Europese continent. Ook is het maximale quotum voor import vanuit Oekraïne in 2024 verlaagd (263.000 ton ten opzichte van meer dan 400.000 ton vorig jaar).

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Grondstoffen

Bakkerijgrondstoffen in kalmer vaarwater

Analyse Grondstoffen

India hoopt door regen op goede opbrengst suikerriet

Nieuws FAO FOOD INDEX

Voedselmandje van FAO blijft even duur

Analyse Grondstoffen

Suikernoteringen naar hoogste punt in maanden

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden