Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Orang-oetan moet imago palmolie opvijzelen

16 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Palmolie is relatief scherp geprijsd ten opzichte van andere plantaardige oliën. Dat zou de vraag kunnen stimuleren. Palmolie heeft vanuit milieuoogpunt niet de best reputatie. Daar wil Maleisië met behulp van orang-oetans graag verandering in brengen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De palmoliekoers op de termijnmarkt in Maleisië klimt voorzichtig wat op nadat afgelopen vrijdag het laagste punt in ruim drie maanden werd bereikt. De notering van palmolie in Rotterdam blijft wat meer stabiel vergeleken met Maleisië.

Palmolie krijgt wat steun van sojaolie volgens analisten. Binnen het plantaardige oliecomplex is palmolie relatief goedkoop en met het stijgen van sojaolie op de CBoT loopt dat verschil verder op, wat de vraag naar palmolie stimuleert. Verder profiteert palmolie van een stijging van ruwe aardolie. De Opec hint er namelijk op dat de vraag naar aardolie richting het einde van het jaar verder aantrekt. Een hogere olieprijs maakt het voor raffinaderijen interessant om meer palmolie vast te leggen voor bijmenging in (bio)diesel.

India - de grootste importeur van palmolie - importeerde 684.000 ton palmolie in april. Dat is 41% meer dan in maart en de grootste import sinds drie maanden. Door de lagere palmolieprijs in de tweede helft van april trok de vraag vanuit India flink aan volgens analisten.

Diplomatie
Van China kennen we de panda-diplomatie, Australië zet koala's in als 'ambassadeurs' en nu heeft Maleisië de orang-oetan ontdekt als instrument in het buitenlandbeleid. Reuters meldt dat de minister van grondstoffen Johari Abdul Ghani van Maleisië orang-Oetans cadeau wil doen aan belangrijke handelspartners. Maleisië wil vooral de grote palmolieafnemers te vriend houden.

De directe aanleiding voor de orang-oetan-diplomatie zijn de voorstellen voor ontbossingswetgeving van de EU. Grondstoffen die verband hebben met ontbossing of ontbossing in de hand werken zouden de EU niet meer in mogen komen. Maleisië noemde die wetsvoorstellen eerder al discriminerend. "Maleisië kan de kwestie van palmolie niet defensief benaderen. In plaats daarvan moeten we de wereld laten zien dat Maleisië een duurzame oliepalmproducent is en zich inzet voor de bescherming van bossen en ecologische duurzaamheid", citeert Reuters de minister.

Niet geheel verrassend wordt er vanuit de milieubeweging niet enthousiast gereageerd op het idee van Johari. Maleisië moet werk maken van het beschermen van het leefgebied van de apen, zo vallen verschillende reacties samen te vatten. Verder roept het plan vragen op wat het weggeven van de orang-oetans betekent voor de bescherming en het in standhouden van de huidige populatie bedreigde apensoort.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden