geogif / Shutterstock.com

Nieuws Grondstoffen

Nordzucker zet volgende stap in verduurzaming

22 Maart 2024 - Alex Jurvillier

Suikerproducent Nordzucker laat via een persbericht weten stappen te zetten in een duurzamere richting. In Nordstemmen zal in komende diksapcampagne voor het eerst gebruik gemaakt worden van het nieuwe zogenaamde dampcompressieproces.

Om energie te besparen en CO2-uitstoot te verminderen wordt stoom die al meerdere malen in het verdampstation is gebruikt, opnieuw energetisch geladen in speciale compressoren en hergebruikt.

Nordzucker geeft aan dat het de suikerproductie voortdurend duurzamer wil maken in de gehele waardeketen. Zo teelt de producent al bieten en suikerriet dicht bij de fabriek, wat de keten verkort. De suikerbiet wordt als geheel gebruikt en verwerkt, meldt Nordzucker die met zijn productie uiterlijk in 2050 CO2-neutraal wil zijn.

''Om uiterlijk 2050 een koolstofneutrale status voor onze productiefaciliteiten te bereiken, moeten verdere significante energiebesparingen worden gerealiseerd - we streven naar minstens 50% - terwijl we tegelijkertijd alternatieven uit hernieuwbare energiebronnen opzetten'', aldus topman Alexander Godow in het laatste jaarverslag.

De beste aanpak volgens Nordzucker is door de suikerbiet zelf als energiebron te gebruiken, waarbij residuen worden gebruikt voor de productie van biomethaan (aardgas). De komende vijf jaar zal het bedrijf meer dan €250 miljoen investeren om het CO2-doel te behalen. Nordzucker liet in het laatste jaarverslag ook weten dat suikerproductie een proces is dat veel energie kost. De producent genereert en hergebruikt stoom.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alex Jurvillier

Alex Jurvillier is marktspecialist grondstoffen bij Foodbusiness. Met zijn internationale oriëntatie volgt hij de foodsector op de voet en in het bijzonder de cacaomarkt.

Analyse Grondstoffen

Laatste suikermolen Texas dicht door watertekort

Analyse Grondstoffen

Suikernotering VS laagste in ruim een jaar

Analyse Grondstoffen

Amerikaanse suikerprijs laagste in maand tijd

Nieuws Grondstoffen

Voor het eerst in 7 maanden stijgen voedselprijzen weer

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden