Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Amerikaanse suikerprijs laagste in maand tijd

9 April 2024 - Alex Jurvillier

De Amerikaanse suikernotering zakte gisteren tot het laagste punt in een maand tijd. Centrale en zuidelijke regio's in Brazilië zullen naar verwachting komend seizoen meer dan 600 miljoen ton suikerriet vermalen. De Indiase suikerproductie wordt hoger verwacht, tot meer dan 32 miljoen ton.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering in Londen sloot afgelopen vrijdag op $646,90. In Amerika stond $484,80 op het bord, het laagste punt sinds 25 maart. ADM Investor Services rapporteert over toegenomen productie in India en Thailand begin dit jaar, wat drukt op de suikernotering. De Braziliaanse suikerrietoogst zal naar verwachting sterk van start gaan. Deze factoren zorgden ervoor dat de suikerprijzen daalden.

Gisteren daalde de Amerikaanse notering verder tot $475,98. Opnieuw drukken indicaties omtrent een sterke start van de Braziliaanse suikerrietoogst in de centrale en zuidelijke regio's op de notering. Zo ook de Thaise suikerproductie, die zich heeft herpakt vanaf het begin van dit jaar.

Voorspoedige Braziliaanse suikerrietproductie
De Braziliaanse ethanolhandelaar SCA Brasil rapporteerde afgelopen vrijdag over een voorspoedig vooruitzicht in de Braziliaanse centrale en zuidelijke regio's. Naar verwachting zal in deze regio's dit seizoen 2024/25, die deze maand van start ging, meer dan 600 miljoen ton suikerriet worden vermalen.

CEO Martinho Seiiti Ono is eveneens optimistisch over komend seizoen met betrekking tot suiker als brandstof. ''De suiker-energiesector zal betere resultaten boeken dan in het laatste seizoen, gezien de prijsstelling van ethanol en suiker. Bovendien zullen er lagere productiekosten zijn, omdat agrarische en agro-industriële inputs minder kosten vergeleken met de afgelopen 24 maanden.'' Volgens de CEO zal de oogst van 2024/25 naar verwachting groter zijn dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.

FAO's suikerprijsindex gedaald met 7,6 punten
De Wereldvoedselorganisatie FAO heeft afgelopen vrijdag gemeld dat de suikerprijsindex is gedaald. Deze zakte in maart tot een gemiddelde van 133,1 punten, 7,6 punten lager dan februari. Vorig jaar maart stond de index op 127 punten. De maandelijkse daling wordt volgens FAO voornamelijk veroorzaakt door een positief bijgestelde verwachting omtrent Indiase suikerproductie en een verbeterde oogstsnelheid in Thailand. Ook grote exporthoeveelheden uit Brazilië drukten op de suikerindex.

De eerdergenoemde verbeterde Indiase suikerproductie wordt behalve door FAO ook benadrukt door de Indiase suikergigant Renuka. Voorzitter Atul Chaturvedi spreekt bij het Indiase ANInews over een suikerproductie van waarschijnlijk meer dan 32 miljoen ton. Dat is hoger dan eerdere ramingen.

Op 4 april rapporteerde het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Handel (Secex) ook over toegenomen Braziliaanse export in maart ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In maart van dit jaar bedroeg de export 2,72 miljoen ton, vorig jaar maart was dit 1,83 miljoen ton, schrijft Sugaronline. Dit is een toename van 48,8%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden