Shutterstock

Analyse Grondstoffen

De opkomst van Ecuador als cacaoproducent

15 Maart 2024 - Alex Jurvillier

Ivoorkust en Ghana vertegenwoordigen samen het overgrote deel van de mondiale cacaoproductie. Komend jaar zou daar verandering in kunnen komen. Onder andere geteisterd door het weer is het cacaoaanbod in West-Afrika gedaald en zijn cacaoprijzen enorm gestegen. Herstel van West-Afrikaans aanbod lijkt op dit moment nog ver weg. Tegelijkertijd zijn andere landen in opmars. Een voorbeeld daarvan is Ecuador. Hoeveel groeipotentieel heeft dat land?

Met een door de internationale cacao-organisatie ICCO geschatte bonenproductie van 440.000 ton in het seizoen van 2022/23 is Ecuador de derde grootste cacaoproducent van de wereld, na Ivoorkust en Ghana. De productie van Ecuador groeide de afgelopen jaren gedreven door strategische investeringen, verbeterde landbouwtechnieken en gunstige groeiomstandigheden, aldus Cocoapost.

Cacaoproductie Ecuador maakt mogelijk een inhaalslag
Als de Ghanese cacaoproductie achterblijft en Ecuador gestaag doorgroeit, bestaat de kans dat Ecuador zelfs op de tweede plaats komt te staan. Dit zou verandering in de gehele sector teweeg kunnen brengen, met deze mogelijke mijlpaal voor Ecuador als startpunt. Experts uit de cacaosector suggereren daarbij volgens Cocaopost dat de opkomst van Ecuador een verschuiving weerspiegelt waarbij consumenten steeds vaker kiezen voor ethisch geproduceerde en duurzame cacao.

Ecuador exporteert ook steeds meer cacaoproducten, en dan vooral cacaobonen. Uit gegevens van de Ecuadoraanse exportorganisatie Anecacao blijkt dat Ecuador in 2019 301.337 ton exporteerde, inclusief cacaobonen, halffabricaten en eindproducten. In 2022 steeg de sectorexport naar bijna 414.644 ton. In 2023 daalde deze licht naar bijna 410.732 ton, maar de voorspelling voor 2024 is een toename van de cacao-export naar 434.000 ton.

Wat de bestemmingen van de Ecuadoraanse cacao-export betreft, waren de belangrijkste landen het afgelopen jaar Maleisië (93.152 ton), de Verenigde Staten (72.534 ton), Indonesië (67.513 ton) en Nederland (48.635 ton), waarvan 93,36% van de totale export naar deze landen uit cacaobonen bestond.

Pro Ecuador in Nederland, onderdeel van Ecuadors ministerie voor Export- en Investeringspromotie, geeft desgevraagd meer duidelijkheid over het groeipotentieel en onderscheidend vermogen van de cacaosector in Ecuador. Vorige maand won een Ecuadoraanse cacaoteler de gouden medaille bij de Cacao of Excellence Awards met de variëteit CCN51, geeft Pro Ecuador aan. Ecuador telt momenteel 130.000 cacaotelers en dat voorziet ruim 400.000 gezinnen van een inkomen in het land, aldus het promotiebureau.

Komend jaar vormt nieuwe ontbossingswet een obstakel
Vanaf eind 2024 gaan handhaving en controles aangaande de nieuwe ontbossingsverordening van de Europese Unie (EUDR) van start en worden verplichtingen actief voor grote bedrijven. Dit betekent doorgaans dat cacaobonen die niet vrij zijn van ontbossing niet op de markt mogen worden gebracht of mogen worden geëxporteerd. De totale sector komt hierdoor voor nieuwe uitdagingen te staan. Bedrijven moeten kunnen verklaren dat het risico op ontbossing verwaarloosbaar is, met als vereiste dat duidelijk is waar de productielocatie precies is, laat het Internationaal MVO, een convenant waarbij onder andere overheid en bedrijven samenwerken, weten. Die nieuwe wetgeving is wellicht een hele verbetering, maar met de invoering van de ontbossingswet moeten bedrijven omschakelen en nieuwe systemen implementeren om hieraan te voldoen.

Paul Davis, voorzitter van de World Cacao Foundation, gaf eerder bij Bloomberg aan dat de nieuwe systemen omtrent de EUDR een verstoring zullen veroorzaken van waarschijnlijk één tot twee jaar. Ook Pro Ecuador uit desgevraagd haar zorgen: "Er bestaat nog te veel onzekerheid in de sector over de implementatie van deze wetgeving, bijvoorbeeld gericht op monitoring en documentatie."

Onrustig in Ecuador
Behalve de ontbossingsverordening dreigt er ook een andere belemmering voor de Ecuadoraanse cacaoproductie. Essentieel om te benoemen is de toenemende onrust in Ecuador. Hoewel er nog geen duidelijke verbanden zijn, zou de momenteel toenemende onrust de ontwikkeling van de cacaosector onder druk kunnen zetten. Afgelopen periode hebben meerdere geweldsincidenten plaatsgevonden in het land, welke verband houden met de ontsnapping van een beruchte bendeleider.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alex Jurvillier

Alex Jurvillier is marktspecialist grondstoffen bij Foodbusiness. Met zijn internationale oriëntatie volgt hij de foodsector op de voet en in het bijzonder de cacaomarkt.

Achtergrond Grondstoffen

Hoe de cacaoketen worstelt met eerlijke marges

Analyse Grondstoffen

Aanbodtekort cacao in West-Afrika houdt aan

Analyse Grondstoffen

Veel minder cacaobonen naar havens Ivoorkust

Nieuws Bedrijven

Winst Callebaut keldert, maakt efficiëntieslag

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden