Shutterstock

Analyse grondstoffen

Cacaoproductie daalt flink, prijs stijgt verder

6 Maart 2024 - Jesse Torringa

De prijsrally op de cacaomarkt kende afgelopen week een dipje, maar zette snel daarna zijn weg ongestoord verder omhoog. Daardoor staat de cacaonotering weer op recordhoogte. Een nieuwe raming over de cacaoproductie ondersteunt de zorgen die er zijn over het mondiale cacaotekort.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van cacao op de termijnmarkt in Londen zijn de afgelopen maanden naar recordhoogtes gestegen en zetten dat deze week voort. Afgelopen week was een dip zichtbaar op de notering, maar was al snel verleden tijd. Beleggers kozen ervoor hun winst te pakken, na snelle, grote stijgingen eerder afgelopen weken. Daardoor trad een kleine prijscorrectie op. Het krimpende aanbod en de beroerde vooruitzichten over de cacaovolumes uit West-Afrika had echter de overhand, waarna de notering snel weer op recordhoogte was. Afgelopen dinsdag sloot het cacaocontract in Londen op €6.854 per ton. 

11% minder cacao, vermaling neemt af met 5%
De belangrijkste factor dat de cacaoprijs naar recordhoogtes blijft stuwen is het krimpende aanbod in West-Afrika. De International Cocoa Organization (ICCO) bevestigde die krimp en het wereldwijde cacaotekort afgelopen week in het eerste kwartaalbericht van seizoen 2023/24. Zij schat de mondiale cacao-oogst op 4,45 miljoen ton, ofwel 11% lager dan vorig seizoen. Dat terwijl ook vorig seizoen al een tekort aan de grondstof heerste. De mondiale vermaling van cacaobonen daalt met 5%, vanwege de hogere prijzen en een lagere productie volgens de ICCO, en dit heeft zijn impact op de voorraden.

De reden is bekend: de cacaobonenproductie in delen van West-Afrika ging eerst gebukt onder hevige regenval, wat de kwaliteit van de cacaobonen schaadde, versterkt door het El Niño-weerpatroon. Vervolgens werden plantages geteisterd door langdurige droogte met als resultaat een aanzienlijk lagere cacaobonenproductie.

Duurdere of kleinere chocoladerepen
De ICCO waarschuwt dat de sterk gestegen prijzen voor de grondstof slechts voor een deel zijn doorberekend in de huidige eindproducten zoals chocolade. De cacao die in producten zit is eerder ingekocht tegen lagere prijzen. Nu moeten cacaogebruikers een stuk meer neerleggen voor de grondstof en dat kan de komende tijd alleen nog maar meer worden. Niet de gehele grote prijsstijging van cacao is dus doorberekend aan de consument. Hierdoor kunnen producten met cacao, maar ook cacaobonen voor verwerkers, de komende tijd nog duurder worden.

Een andere optie die wel vaker gebruikt wordt, is het verkleinen van de producten. Zo verkleinde de chocoladerepen producent Mars zijn Mars- en Twix-repen al met 10% vorig jaar, terwijl de prijs gelijk bleef, zo meldt persbureau Bloomberg.

De lagere cacaoproductie in Ivoorkust, 's werelds grootste producent, werd opnieuw bevestigd deze week en ondersteunt de cacaonotering op weg naar boven. Uit overheidsgegevens van Ivoorkust die afgelopen maandag (4 maart) bekend werden, bleek dat sinds de start van dit seizoen tot 3 maart 1,20 miljoen ton cacaobonen naar de exporthavens is verscheept. Dat is een daling van 30% ten opzichte van dezelfde tijd vorig jaar. De cijfers van afgelopen weken laten zien dat het land de achterstand niet inloopt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden