Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Mozzarella en AMF maken de muziek op tamme GDT

20 Februari 2024 - Klaas van der Horst

Bij de vorige edities van de Global Dairy Trade waren er forse prijsstijgingen zichtbaar. Dat was vandaag niet het geval, maar de gemiddelde prijsindex steeg wel verder. Mozzarella en AMF eisen de aandacht op. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde index van de GDT gaf een plusje van 0,5%, wat nog steeds positief is, maar het beeld is duidelijk gemengder dan de vorige veilingen.

En al loopt met name Nieuw-Zeeland steeds verder naar het einde van het productieseizoen, er is bijna evenveel volume verkocht als op de vorige veiling.

Melkpoeders zijn en blijven de grootste producten op de GDT-veiling, maar bij deze producten veranderde er deze keer relatief weinig. Volle melkpoeder werd gemiddeld iets lager verkocht, magere melkpoeder iets hoger.

Er zijn wel flinke prijsverschillen onderling, tussen Europees product en Nieuw-Zeelands product. Volle melkpoeder van Fonterra wordt verkocht tussen de $3.400 en $3.500 per ton, hetzelfde product van Solarec voor ruim $3.940 per ton.  Bij magere melkpoeder zijn de verschillen kleiner. 
Bij boter zijn er ook relatief kleine prijsverschillen.

Bij kaas valt de uiteenlopende prijsontwikkeling op tussen de Europese mozzarella (Solarec) en de Nieuw-Zeelandse Cheddar. Het laatste product heeft last van veel concurrentie op de wereldmarkt, het eerste kennelijk niet en zet de opmars qua prijs voort die de laatste weken al was begonnen bij Europese mozzarella.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden