Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Bakkerijgrondstoffen stijgen en dalen

1 Februari 2024 - Redactie Foodbusiness

Terwijl de tarwe- en boterprijzen omlaag bewegen, nemen de suikerprijzen juist behoorlijk sterk toe. Op de botermarkt lijkt het zwakke sentiment overigens wel wat te draaien. In deze analyse gaan we de bakkerijgrondstoffen een voor een langs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het tarwecontract staat deze week met €211,50 per ton op de Matif op het laagste punt in ruim twee maanden tijd. De grondstof staat onder druk door de beperkte vraag op mondiaal niveau. Aan de vraagzijde is het stilletjes, terwijl het aanbod uit het Zwarte Zeegebied blijft voortvloeien. Dit zorgt voor wat lagere prijzen. Ook de onrustige situatie in de Rode Zee heeft effect op de tarwemarkt. Een deel van de schepen kiest een alternatieve vaarroute, waardoor zij langer onderweg zijn. Oftewel meer kosten voor de scheepvaart en daarmee ook het eindproduct. Grote verschuivingen zijn echter niet zichtbaar op de tarwemarkt, wat ook laat zien dat er weinig reuring is in de markt op het moment.

Suiker
De prijs van witte suiker op de Europese spotmarkt blijft maar toenemen. Gemiddeld werd er in december €857 per ton witte suiker betaald in Europa. De stijgende prijzen zijn het gevolg van beperkt aanbod, tegenover een stabiele vraag. De Europese suikerproductie is toegenomen vergeleken een seizoen geleden, maar voldoet bij lange na niet aan de interne Europese vraag. Import van de zoetstof is daarom nodig voor de EU, hoewel daar toch behoorlijk wat strijd over is tussen Europese suikerproducenten en gebruikers. Dit als het gaat om de grote volumes importsuiker uit Oekraïne. Het feit is dat de Europese suikerprijzen - in historisch perspectief - momenteel torenhoog zijn. 

Ook de termijnmarkt heeft de afgelopen dagen niet stilgestaan. Het witte suikercontract in Londen wordt ondersteund door de lage productieverwachtingen in Azië en behoudt daarmee de koers naar boven. Zorgen over het magere mondiale aanbod blijven de termijnmarkt in zijn greep houden. Op woensdagmiddag (31 januari) stond het contract op $670 per ton.

Boter
Een gebrek aan vraag en een groeiend aanbod maakt dat de boterprijzen in januari zijn weggezakt. De notering van DCA daalde de afgelopen weken met een slordige €300 tot €5.295 per ton. Inmiddels lijkt het sentiment wel wat te draaien. De termijnmarktprijzen op de EEX in Duitsland trokken sinds eind vorige week onverwacht weer aan tot een slotkoers van zelfs €5.500 per ton afgelopen maandag. Dit zorgt ook voor een reactie in de fysieke handel, in die zin dat het besef begint door te dringen dat verdere prijsdalingen niet waarschijnlijk zijn. Dat de fysieke marktprijzen weer aantrekken, lijkt nog niet direct waarschijnlijk. Het uitstippelen van een te verwachten marktsentiment voor februari is vooralsnog een lastige aangelegenheid.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden