Shutterstock

Analyse grondstoffen

Cacao hard op weg om recordprijs te verbreken

13 December 2023 - Jesse Torringa

De tegenvallende cacaoproductie weegt zwaar op de cacaomarkt. De zorgen over de voorraden en beschikbaarheid van de grondstof nemen steeds verder toe. Dat is het gevolg van het slechte weer in Afrika dat de cacaopeulen treft. Hierdoor staat de cacaoprijs inmiddels op het hoogste punt in ruim 45 jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zorgen over de beschikbaarheid van cacao blijven maar toenemen. De krappe aanvoer vanuit grote producerende landen in West-Afrika is daarvoor de grootste reden. De afgelopen seizoenen heeft de mondiale productie al niet voldaan aan de vraag, maar 2023/24 telt met afstand het grootste tekort.

Aanvoer cacao onderuit
Cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust, die bijna 60% van de wereldwijde productie voor hun rekening nemen volgens de Internationale Cacao Organisatie, hebben enorm te lijden gehad van de zware regenval en de schimmels die deze met zich meebrengt. Het gaat hierbij om de zwarte peulenziekte die de cacaopeulen aantast waardoor deze niet meer geschikt zijn voor verwerking. De oogst valt daardoor een stuk lager uit. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de termijnverkopen voor het seizoen 2023/24 in Ivoorkust – die op 1 april 2024 beginnen – voorlopig opgeschort vanwege de lage productie, zo meldt de cacaotoezichthouder van het land. Cacaoboeren hebben tussen 1 oktober en 1 december 34% minder cacao naar de havens gebracht. In Ghana is tot op heden dit seizoen zelfs 51% minder aangevoerd in de havens.

Voor de komende seizoenen zijn er ook zorgen over de productie onder analisten en de cacao-industrie. De klimaatverandering zorgt voor veel uitdagingen in de teelt en dat samen met het matige verdienmodel is voor boeren in de eerdere genoemde landen reden om een andere weg in te slaan. Bij bijvoorbeeld rubberplantages, maar ook mijnbouw ziet het verdienmodel er gunstiger uit. Daarnaast worden de cacaomarkten in deze regio's streng gecontroleerd door de regeringen en wordt de oogst van tevoren vaak al voor een deel verkocht tegen een bepaalde prijs. Daardoor profiteren cacaoboerderijen niet van de huidige prijsstijging in de markt, terwijl zij ook nog eens een stuk minder product te verkopen hebben door de lage oogst, zo stelt bonenverwerkend bedrijf Ivory Cocoa Products tegen persbureau Bloomberg.

De zorgen over de beschikbaarheid hebben ertoe geleid dat cacao op de termijnmarkt ICE door het dak heengaat en inmiddels is gestegen tot $4.460 per ton. Daarmee staat de prijs voor cacao het hoogst in ruim 45 jaar tijd. In juli 1977 noteerde de cacaotermijnmarkt in New York $4.663 per ton en daarmee ligt het record niet ver weg, hoewel inflatie hierbij niet is meegerekend. Begin december zakte de cacaonotering voor het eerst sinds korte tijd, maar al snel vond de koers de weg weer naar boven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden