Elena Larina / Shutterstock.com

Markt Starter Grondstoffen

Onrust op de Zwarte Zee neemt weer toe

2 November 2023 - Max van der Heijden

De spanning in Oekraïne neemt weer toe, maar de graancorridor blijft open. De Amerikaanse soja-oogst is bijna voorbij, dus gaat de focus naar Zuid-Amerika. Tot slot is de regen in Brazilië goed nieuws voor de koffiebonen daar. Dit is de Markt Starter van 2 november 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn gestegen. De spanning in het Zwarte Zee-gebied neemt toe, maar de Oekraïense graancorridor blijft voorlopig open. Lees hier onze analyse van de tarwemarkt.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT sloot hoger. De oogst in de Verenigde Staten loopt op zijn einde, waardoor handelaren de focus verleggen naar Zuid-Amerika.

Suiker
De suikerprijzen zijn wederom opgelopen. Zorgen dat Thailand de exporten aan banden legt, blijven de suikerprijs hoger stuwen.

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn woensdag scherp gedaald. Verwachtingen van stabiele regenval in Brazilië zijn goed nieuws voor de koffiebonenoogst en wakkerden een uitverkoop van koffiecontracten aan. Lees hier onze analyse van de markt van koffiebonen.

Palmolie
De palmolieprijs maakt de exporterende landen niet blij in de laatste weken. De prijs staat al weken onder druk, met juist afgelopen weekeinde een extra prijsdaling. Lees hier onze analyse van de palmoliemarkt.

Aardgas
De TTF-gasprijs sloot woensdag licht lager. Het milde Europese weer en goed gevulde voorraad werken als tegenwicht voor de onrust in het Midden-Oosten en zorgen over gastransporten vanuit Qatar. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is sdag gedaald. De verwachting is dat de oorlog tussen Israël en Hamas zich niet gaat verspreiden door de rest van de regio. Ook is de vraag vanuit China en de VS zwakker dan verwacht.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde woensdag en bereikte het laagste punt in twee weken tijd. Een sterke dollar woog zwaar op de euro. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden