Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koffie iets goedkoper na wekenlange stijging

1 November 2023 - Max van der Heijden

De arabicaprijs kende afgelopen weeks ups en downs en eindigt uiteindelijk licht lager op de ICE. De robustakoers verliest iets meer en sluit scherp lager. Na vijf weken van prijsstijgingen was het wachten op een correctie. 

De robustaprijzen dalen door een hoger oogsttempo in Vietnam afgelopen week. Hierdoor is de verwachting dat de exporten uit het land de komende weken gaan stijgen. Wel was de export in de eerste negen maanden van het jaar 9,5% lager dan een jaar geleden en is de verwachting dat de oogst 7% lager uitvalt. Daarmee is deze het kleinst in vier jaar tijd. 

De koffievoorraad in Japan, de vierde koffieconsument ter wereld, daalde in september met 13,2%. De ICE-arabicavoorraad bereikte dinsdag het laagste punt in een week tijd en de robustavoorraden stonden die dag iets boven het allerlaagste punt ooit gemeten. 

In Brazilië houden logistieke problemen de arabicaprijs hoog, maar afgezien daarvan staat de koffie in het land er goed op. Het gewas ontwikkelt zich goed en de verwachtingen voor de aankomende oogst zijn positief.  

Koersen
De afgelopen week daalde de arabicaprijs met 0,51% op de ICE in New York en kwam uit op $3.688,33 per ton. De robustakoers verloor flink meer waarde en eindige 9,14% lager op $2.366 per ton. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Analyse Grondstoffen

Koffieprijzen stijgen, maar oogst en export verbeteren

Analyse Grondstoffen

Robustakoffie goedkoper, oogst verloopt goed

Markt Starter Grondstoffen

Ruime voorraad resulteert in goedkopere soja

Analyse Grondstoffen

Robustakoffie stijgt in prijs door lagere oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden