Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Extra prijsdaling palmolie door zwakke markt Azië

1 November 2023 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs maakt de exporterende landen niet blij in de laatste weken. De prijs staat al weken onder druk, met juist afgelopen weekeinde een extra prijsdaling. Vooral door een zwakke Aziatische afzetmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De dalende prijs wordt ook in de hand gewerkt door het feit dat er nu volop aanbod is van palmolie, vanwege de oogstperiode in de belangrijkste productielanden, maar een grote afnemer als China laat het ook verder afweten. Op de beurs in Dalian in China is palmolie vanwege de zwakke vraag dan ook al enkele weken achter elkaar een sterkere daler dan sojaolie.

Dit product noteerde dinsdag op de Chinese beurs omgerekend zo'n $1.132 per ton, terwijl palmolie omgerekend $702 per ton opbracht op de beurs in Jakarta. In Rotterdam stond de prijs met $867,50 nog wel behoorlijk hoger, maar daar zitten transportkosten bij in, en ook deze prijs was in de voorbije dagen flink gedaald.

{{dataviewSnapshot(46_1698852033)}}

Net alleen de fysieke markt, maar ook de termijnmarkt staat stevig onder druk, zo blijkt uit de bovenstaande afbeelding. De bovenste lijn is de prijs in Maleisische ringgit per ton.

Plantages in oerwoud
De export van palmolie vanuit Indonesië loopt overigens wel voorspoedig, zo wordt gemeld. In augustus is daarvandaan meer dan 2 miljoen ton palmolie geëxporteerd. Dit land, de grootste palmolieproducent, werkt overigens hard aan een verdere 'legalisatie' van de palmolieteelt. Daarmee moet het imago van de teelt worden opgeknapt. Van de 17 miljoen hectare aan plantages bevindt zich zo'n 3 miljoen in gebied dat als oerwoud te boek staat. Indonesië heeft tot nu toe van ongeveer de helft van dit oppervlak de eigenaren kunnen achterhalen. Het idee is dat een groot deel van de illegaal in gebruik genomen gronden terug worden gegeven aan het oerwoud, maar dat ligt gevoelig. Tot nu toe is teruggave aan de orde voor slechts 200.000 hectare, volgens milieuorganisaties veel te weinig.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden