Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Graanmarkt drijft een wig tussen bondgenoten

18 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Oekraïne neemt een prominente plaats in als het gaat om het nieuws op de granenmarkt. Wel of geen exportban van de EU en een mogelijke opening op de Zwarte Zee. Aan de andere kant van de wereld, in Brazilië zijn telers begonnen met zaaien van soja. Onder goede veldomstandigheden, maar in een uitdagende markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van tarwe staan zowel op de Matif als de CBoT met 2% in de min tijdens schrijven van dit artikel (voor het sluiten van de markt). Maïs en soja staan eveneens in het rood, maar met een daling van ruim 1% blijft het verlies beperkter dan bij tarwe.

De import van graan uit Oekraïne naar de EU zorgt voor grote verdeeldheid. Onder druk van vijf EU-lidstaten zag Brussel zich genoodzaakt importrestricties op te leggen voor graan uit Oekraïne om verstoringen van de interne markt te voorkomen. Het huidige pakket liep echter tot 15 september en de EU heeft besloten de beperkingen niet te verlengen, tot grote opluchting van Oekraïne. Polen, Hongarije en Slowakije zijn minder gelukkig met het schrappen van de sancties en hebben unilateraal tot importbeperkingen besloten. Dit dan weer tot grote woede van Oekraïne dat van plan zegt te zijn een aanklacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie tegen de drie landen.

Steun
Oekraïne krijgt bijval van Spanje dat de ban illegaal noemt. Volgens de Spaanse minister van Landbouw is het aan de Europese Commissie om te beoordelen of EU-lidstaten de regels verbroken hebben, zo liet hij vandaag weten tijdens een gepland overleg tussen de Europese ministers van Landbouw. Ook de Franse minister van Landbouw Marc Fesneau liet zich kritisch uit over de tegendraadse EU-landen. "Om solidair te zijn moet er eenheid zijn. Die twee elementen moeten we hoog houden, anders loop het Europese project gevaar. De interne markt is een fundamenteel element."

Roemenië en Bulgarije waren enkele maanden terug de andere lidstaten die grote bezwaren hadden tegen de import van graan uit Oekraïne. Zij blijven nu onder de radar, zo lijkt het. De Roemeense boerenbelangenorganisaties hebben wel opgeroepen tot een graanban, maar de regering lijkt daar vooralsnog niet direct in mee te gaan. Oekraïne heeft ondertussen een verzoek neergelegd bij de Roemeense havenautoriteit van Constanta om schip-tot-schip-verlading toe te staan. Daarmee zou de doorvoer over de Donau drastisch kunnen worden verhoogd. Nu wordt alle graan nog verladen op aken.

Met de export van graan over de Zwarte Zee maakt Oekraïne ook voorzichtig voortgang. Voor het eerste sinds het klappen van de Zwarte Zeegraandeal zijn er twee schepen naar Oekraïense Zwarte Zeehavens gevaren om graan op te halen bestemd voor Afrika en Azië. Deze schepen gebruiken de route die eerder al werd gebruik door schepen die sinds de start van de oorlog vast lagen in de Oekraïense havens. Deze route loopt dicht langs de Roemeense en Bulgaarse territoriale wateren.

Van start met soja
In Brazilië zijn telers begonnen met het zaaien van soja. Telers zijn volgens verschillende bronnen optimistisch over de verwachtingen dit groeiseizoen. Voldoende vocht in de bodem maar niet te nat om het land op te kunnen. Het weerfenomeen El Niño kan later in het seizoen nog wel voor problemen zorgen. Dat brengt doorgaans droogte voor Brazilië met zich mee. Qua prijzen zou er nog wel een stapje gemaakt mogen worden volgens Braziliaanse telers. Door een ongunstige wisselkoers en wat tegenvallende vraag vanuit het buitenland staan de prijzen op de Braziliaanse markt wat onder druk.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden