Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Zo trappen deze week de grondstoffenmarkten af

18 September 2023

Droogte in Australië en Argentinië stuwt de tarweprijs hoger. Ook koffie werd duurder door een sterke Braziliaanse real. Op de oliemarkt zorgen de productieverlagingen van Rusland en Saoedi-Arabië voor een verdere prijsstijging.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif en CBoT is vrijdag gestegen. De prijs stijgt door zorgen over scheepstransporten vanuit het Zwarte Zeegebied en een lagere tarweoogst potentieel in Australië en Argentinië vanwege droog weer.

Soja
De sojabonenkoers is vrijdag gedaald. Na een aantal dagen stijging op een rij pakten handelaren hun winst. Een maandelijks maalrapport meldde dat Amerikaanse verwerkers minder bonen verwerkten in augustus. 

Suiker
De suikerprijzen zijn vrijdag gedaald. De Indiase minister van voedsel zorgde voor ontspanning op de suikermarkt nadat hij zei dat India voldoende binnenlandse suikervoorraden heeft om aan de vraag te voldoen. Hierdoor groeit speculatie dat het land mogelijk gaat exporteren. 

Koffiebonen
De arabica- en robustaprijs is vrijdag gestegen. De koersen sloten scherp hoger door een sterke Braziliaanse real die vrijdag het hoogste punt in twee weken tijd bereikte ten opzichte van de dollar. 

Palmolie
De palmoliekoers in Maleisië sloot vrijdag licht hoger door een prijsherstel van andere plantaardige oliën, groeiende voorraden beperkten de prijsstijging. 

Aardgas
De TTF-gasprijs zat vrijdag in de lift. Onderhoud in Noorwegen en stakingen die mogelijk kunnen escaleren in Australië houden de prijs relatief hoog, maar echte stijgingen worden beperkt door de goedgevulde Europese voorraden. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg vrijdag door toenemende zorgen dat er in het vierde kwartaal een tekort ontstaat door de lagere productie van Saoedi-Arabië en Rusland en de hoop dat Chinese vraag hersteld. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg vrijdag door uitspraken van ECB-president Christine Lagarde dat de centrale bank voorlopig geen renteverlagingen bespreekt en dat verdere renteverhogingen in de toekomst niet uit te sluiten zijn.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox