Na een natte start van de week komt het droge en warmere weer terug volgens de weermodellen. Dan kunnen ook de combines naar buiten. In Frankrijk loopt de graanoogst voor op het vijfjarig gemiddelde, zo blijkt uit de cijfers van FranceAgriMer. In de VS werkt het weer voor maïstelers lekker mee. Voor de prijzen zijn die gunstige groeiomstandigheden minder positief. En dan hebben ze ook nog eens een president die de granenmarkt bepaald geen vertrouwen inboezemt.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,25 hoger op €196 per ton. Op de CBoT sloten de tarwe in het rood. Tarwe kwam 1,5% lager uit op de beurs in Chicago en sloot op $5.39¾ per bushel. Maïs was de grootste daler met een min van 3,1% en kwam daarmee uit op $4.18 per bushel. Soja zat afgelopen handelssessie tussen de granen in met een min van 2,3% naar $10.31¾ per bushel.
De weerberichten zijn en blijven toch wel een belangrijke factor op de granenmarkt. Na een nat weekend en regenachtig begin van deze week in een groot deel van Europa keert het droge en warmere weer eind deze week terug. Zo is er voor elk wat wils. Gewassen die nog moet groeien hebben weer wat water en zoals het er nu naar uit kan laatst deze week de graanoogst hervat worden.
In Frankrijk loopt de graanoogst vlot. Volgens FranceAgriMer was begin vorige week 70% van de wintergerst in Frankrijk geoogst een 11% van de wintertarwe. Het vijfjarig gemiddelde voor de voortgang met het dorsen van wintergerst staat op 39% en wintertarwe op 4% voor deze week. Ook met de oogst van zomergerst hebben de Franse telers een beginnetje gemaakt. 14% is geoogst tegen 5% in het vijfjarig gemiddelde.
Over de helft
In de VS zijn boeren over de helft met de oogst van wintertarwe. 53% van het areaal is gedorst, zo blijkt uit het Crop Progress-rapport van het USDA van deze week. De stand van de wintertarwe is onveranderd ten opzichte van vorige week met 48% van het areaal dat er goed of excellent op staat. Vorig jaar deze week lag dat overigens op 51%. De zomertarwe groeit ondertussen ook door met 61% van het areaal dat in de aar staat tegen 58% in het vijfjarig gemiddelde voor deze week. De conditie van de zomertarwe is er wel wat op achteruit gegaan. Van het areaal krijgt 50% nu de rating goed of excellent tegen 53% vorige week en 75% deze week een jaar eerder.
Maïs staar er relatief goed op in de VS met 74% van het areaal dat de rating goed of excellent krijgt van het USDA. Vorige week was dat 73% en vorig jaar deze week 68%. Een goede stand en voldoende vocht en nu de maïs in de pluim komt, wekt behoorlijke verwachtingen voor de komend maïsoogst. Een relatief grote oogst die er in de VS waarschijnlijk aankomt in combinatie met berichten over goede opbrengsten in Brazilië zet de markt onder druk. Het is een kwestie van tijd voor contracten voor de nieuwe oogst op de CBoT onder de $4 per bushel zakken, stellen sommige analisten.
Uitstel van invoering importheffingen
Een andere onzekere factor op de granenmarkt die vooral in de VS op de markt drukt, is het handelsbeleid van Donald Trump. Vorige week gokten sommige speculanten er op dat Trump deze week een handelsovereenkomst met China zou presenteren waar de uitvoer van Amerikaanse landbouwproducten een rol in speelt om de handelsbalans wat meer in evenwicht te krijgen. Een deal lijkt nog niet dichtbij, maar de regering Trump wil wel tijd kopen. Nadat 'Liberation Day' (het plan voor heffingen tegen landen die meer exporteren naar de VS dan ze importeren) al een paar keer is uitgesteld, is de deadline nu 9 juli. Maar die datum is ook niet heilig. De Amerikaanse minister van Financiën heeft het nu over 1 augustus voor de invoering van heffingen en volgens hem kan de komende dagen nieuws gemeld worden. Onder andere in de onderhandelingen met de EU en Japan lijkt beweging te komen, zo melden verschillende bronnen.