360b / Shutterstock.com

Nieuws Halfjaarcijfers

Resultaat Danone bedorven door Rusland

26 Juli 2023 - Wouter Baan

Ondanks hogere omzet- en winstcijfers in het eerste half jaar valt er voor Danone weinig te juichen. Een grote smet op de cijfers is dat het Kremlin eerder deze maand beslag legde op de Russische activiteiten van de Franse zuivelgigant. Naast de emotionele schade levert dit ook zwaar financieel leed op. 

De omzet steeg in de afgelopen zes maanden met 6,3% tot €14,1 miljard. Onder de streep pluste de nettowinst met maar liefst 48,2% tot ruim 1 miljard. Ook de cashflow laat een riante toename zien. Danone spreekt van een solide resultaat onder uitdagende en volatiele marktomstandigheden. Op vrijwel alle markten waar het Franse voedingsconcern actief is, tonen de resultaten verbetering. Wel staan de afzetvolumes in Europa en de Amerikaanse markt wat onder druk. Op de Aziatische markt werd wel meer product verkocht.

De winstgevendheid van de zuiveldivisie laat een toename zien, hoewel de afzetvolumes wel ligt terugliepen. De divisies babyvoeding en mineraalwater tonen zowel een hogere winstmarge als volume groei. Qua vooruitzichten is Danone positief met een verwachte omzetgroei voor heel 2023 tussen de 4% en 6%, waarbij tevens een verbeterde marge voor mogelijk wordt gehouden.

Rusland
Ondanks de goede cijfers slaat CEO Antoine de Saint-Affrique een bedrukte toon aan in het persbericht. Een grote smet op resultaat is namelijk dat Russische regering half juli de controle overnam van de activiteiten van Danone in dat land. Na invasie in Oekraïne besloot Danone te stoppen met investeren, maar de Russische tak werd wel aangehouden om de bevolking niet te willen duperen. Kort na de aankondiging werd de CEO vervangen door een bevriende oligarch van Poetin. 

Dit betekent dat Danone geen zeggenschap meer heeft over Russische activiteiten, maar ze benadrukken nog steeds de rechtmatige eigenaar te zijn. De Russische toekomst is zeer ongewist en daarom heeft Danone uit voorzorg €200 miljoen afgeschreven.

Rusland is een redelijk belangrijk markt voor Danone, goed voor ongeveer 5% van de groepsomzet. Er staan krap 8.500 Russische medewerkers op de loonlijst. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Nieuws Bedrijven

Danone overtreft in eerste kwartaal de verwachtingen

Nieuws Ondernemen

Danone vindt koper en vertrekt alsnog uit Rusland

Nieuws Bedrijven

Yoghurtfabriek Danone maakt nu haverdrank

Nieuws Ondernemen

Danone stoot biologische zuiveldivisie in VS af

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden