Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Spanning op de granenmarkt loopt op

12 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Over de hele linie had de granenmarkt de weg naar boven te pakken in de afgelopen handelssessie. Op de tarwemarkt blijft de Zwarte Zee graandeal een factor van belang. Maar ook de invloed van het weer moeten we niet onderschatten. Droogte in de VS is bekend maar ook in Argentinië en India loopt het groeiseizoen niet helemaal volgens het boekje.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €3 in de plus op €232,25 per ton. Op de CBoT noteerde tarwe $6.49½ per bushel, een stijging van 2,1% hoger ten opzichte van een dag eerder. Maïs bleef hoegenaamd ongewijzigd met een kleine plusje van 0,2% om te sluiten op $5.71¾ per bushel. Soja had afgelopen handelssessie ook het opwaarts momentum te pakken en pluste 0,8% naar $15.20½ per bushel.

Wel of geen verlenging van de Zwarte Zee graandeal, dat is voor de korte termijn misschien wel de grootste onzekerheid in de graanmarkt. De kans dat het Kremlin akkoord met een verlenging van de deal wordt door verschillende analisten niet groot in geschat maar, Poetin heeft de markt vaker verrast en experts durven voor beide opties niet de handen in het vuur te steken. Wat we wel kunnen stellen is dat de Navo-top die gisteren begon in Vilnius de verhoudingen tussen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie en Rusland verder op scherp zet. Zweden -dat al sinds de Napoleontische oorlogen neutraliteit na streeft- wordt hoogst waarschijnlijk lid van het bondgenootschap na het staken van het Turkse verzet tegen lidmaatschap. Ook lijkt het er op dat op de top (die vandaag wordt voortgezet) toezeggingen gedaan worden aan Oekraïne over lidmaatschap, als de oorlog met Rusland voorbij is, en extra militaire steun. Precies het tegenovergestelde van wat Poetin met zijn oorlog in Oekraïne wilde bereiken.

Russische reactie
Een Russisch antwoord kon dan ook niet uit blijven en gisteren heeft het Kremlin dan ook diverse raket en drone aanvallen op steden in Oekraïne uitgevoerd. Voor de graanmarkt het meest in het oog springende de aanval op Odessa. De haven van Odessa valt namelijk onder de huidige graandeal en verschillende bronnen noemen de aanval dan ook een schending van de graandeal om dat er namelijk ook havenfaciliteiten zijn geraakt. De graanmarkt reageerde daar echter lauw op. Dat kan voor een belangrijk deel verklaard worden doordat reders het vertrouwen in de deal al langer verloren zijn en er de laatste weken praktisch geen schepen meer zijn aangemeld.

Droogte speelt niet alleen in Noord-Amerika
Naast de problemen in het Zwarte Zee gebied zorgen ook de opbrengstprognoses voor stemming in de markt. Het Franse ministerie van landbouw kwam gisteren met de eerste oogstverwachting zachte tarwe. Het ministerie verwacht een opbrengst van 35 miljoen ton. Dat is 4% meer dan vorige seizoen maar de prognose van het ministerie blijft wel onder de verwachtingen waar verschillende commerciële bureaus mee kwamen. In de VS is de handel nog onder de indruk van de lagere rating van zomertarwe door het USDA. Er is op de noordelijke prairies best wat neerslag gevallen zo dachten experts maar daar is in de conditie van de zomertarwe in het Crop Progress rapport van beging deze week niks terug te zien. Sterker de conditie is verslechterd.

Matige groeiomstandigheden zijn overigens niet exclusief aan Noord-Amerika voor behouden. In Argentinië komt de wintertarwe matig aan de groei door gebrek aan vocht zo schreef de graanbeurs van Buenos Aires gisteren. Ook in India zouden ze meer regen kunnen gebruiken volgens verschillende bronnen. Het is daar nu het moesson seizoen en er vallen buien maar die zijn behoorlijk verspreid.

Bron: GeoGlam

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden