Suikerriettelers in India luiden alvast de noodklok vanwege schaarse regenval. Dat is van grote invloed op de suikerrietoogst en daarmee de export voor aankomend seizoen. Ook de toename van ethanolproductie kan hieraan bijdragen. De suikernotering bewoog de afgelopen dagen minimaal.
Het afgelopen seizoen beperkte India de suikerexport al tot 6,1 miljoen ton suiker vanwege een lagere suikerproductie. Daardoor ontstond een behoorlijk groot gat op de mondiale suikermarkt, omdat India na Brazilië de grootste suikerexporteur ter wereld is. In 2021 werd er zelfs nog ruim 11 miljoen ton suiker geëxporteerd. Dat verschil is niet zomaar op te vangen door omringende landen die over het algemeen juist suiker importeren.
Milde moessonregens
Momenteel zijn er zorgen over schaarse neerslag in de grootste teeltgebieden van suikerriet, zo meldt persbureau Reuters. Dat terwijl de komende maanden cruciaal zijn voor de suikerrietopbrengsten en kwaliteit. De suikerproductie kan daardoor opnieuw lager uitpakken dan eerder verwacht. Volgens Reuters blijkt dat in het belangrijkste teeltgebied Maharashtra tot op heden 71% minder neerslag is gevallen dan gemiddeld tijdens de moessonregens die per 1 juni beginnen. Het afgelopen seizoen was minder neerslag de reden voor een lagere suikerproductie.
Ethanolproductie
Net als in Brazilië speelt de ethanolproductie ook een grotere rol in India. In een rapport van BMI, de Asia Biofuel Outlook, blijkt dat India meer ethanol zal bijmengen in benzine de komende jaren. Ook in India komt de biobrandstof voornamelijk uit suikerriet. Wordt de productie verder opgeschroefd zoals verwacht, dan zal er minder suikerriet zijn voor de productie van suiker. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bevat de ethanolbijmenging op dit moment 11,5%, terwijl het doel van India is om in 2025 een percentage van 20% te bereiken.
Suikernoteringen bewegen minimaal
De suikerrietoogst in Brazilië blijft dezelfde koers varen als afgelopen weken: vlot met bovengemiddelde opbrengsten. Deze week worden er weer puike productiecijfers verwacht van de Braziliaanse suikerrietverwerkers vereniging Unica. Ondanks de bovengemiddelde prognoses die verwacht worden, kan dit alsnog de suikernoteringen in New York en London beïnvloeden.
De suikernoteringen op de termijnmarkten daalden eind juni fors met bijna 15% in totaal. Inmiddels hebben beide noteringen in New York en London zich enigszins gecorrigeerd van de vrije val die veroorzaakt werd door de productie in Brazilië en het aflopen van het julicontract. De afgelopen week bewogen de noteringen vrij stabiel en zijn er weinig schommelingen zichtbaar. De ontwikkelingen in Brazilië drukken de suikernotering, maar aan de andere kant blijft deze gevoed worden door zorgen over India.
Het witte suikercontract in Londen is ondanks de Braziliaanse perikelen de afgelopen week licht gestegen en opende vandaag (11 juli) op $661 per ton. Het ruwe suikercontract in Londen bleef vrijwel gelijk de afgelopen week en opende op omgerekend $515 per ton.