Ondanks regenval blijft de conditie van de graangewassen in de Verenigde Staten (VS) maar achteruit gaan, droogte is goed nieuws voor de Braziliaanse koffieoogst, maar maakt suiker in Thailand duurder. Dit is de Markt Starter van 06 juli 2023.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn opgelopen. De Amerikaanse wintertarweoogst loopt met 37% geoogst sterk achter op vorig jaar, toen deze tijd van het jaar 52% geoogst was. Het USDA heeft de verwachtingen voor de zomertarwe verlaagd, regenval had niet het gewenste effect.
Soja
De sojabonen op de CBoT zijn in prijs gedaald. De kans op een zeer sterke El Niño is kleiner geworden in Argentinië moet wat verlichting bieden aan de Argentijnse graanproducenten, gaf de graanbeurs in Rosario aan.
Suiker
De suikerprijzen zijn woensdag hoger gesloten door extreme droogte in Thailand, de derde suikerproducent ter wereld. De droogte heeft mogelijk impact op de suikerproductie daar en zorgt voor hogere prijzen.
Koffiebonen
De koffieprijzen zijn gedaald. Voortdurend droog weer zorgt ervoor dat de oogst in Brazilië op hoog tempo doorgaat. Coöperatie Cooxupé meldt dat op 30 juni 34,6% van de Braziliaanse oogst compleet was, meer dan de 25,7% van vorig jaar.
Palmolie
De palmolieprijzen kijken naar beneden. Verwachtingen dat de voorraden in juni sterk zijn gegroeid drukken op de prijs. Een prognose dat de export in juli herstelt, beperkt het verlies.
Aardgas
De TTF gas prijs is woensdag gedaald. Het lijkt relatief rustig te zijn op de gasmarkt. Wel kan de vraag naar LNG groeien, doordat Japan Australië niet langer een betrouwbare gasleverancier acht.
Brent-olie
De Brent-olieprijs is scherp gestegen door een productieverlaging van Rusland en Saoedi-Arabië en een onverwachte daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraad.
Euro/dollar
De euro/dollarkoers is gedaald. Een sterke dollar en een zwakkere producenten prijsindex voor de eurozone in mei drukten de euro naar beneden.