Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Hevige regenval in China maakt tarwe duurder

1 Juni 2023

De graanprijzen stijgen door slecht weer in China en de VS. Een lek in Noorwegen zorgt voor een onverwachte prijsstijging op de TTF. De olieprijs daalde tenslotte door onverwacht hoge voorraden in de VS en lage vraag vanuit China.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoers op de Matif is woensdag gedaald, op de CBOT steeg de koers. Hevige regenval in China, vlak voor de tarweoogst zorgt voor paniek. De regering heeft de opdracht gegeven om zo snel mogelijk te oogsten en te drogen om de oogst te redden. De signalen wijzen echter op een prijsdaling in de toekomst. De status van de door droogte getroffen Amerikaanse wintertarwe verbeterde namelijk en het weer blijft goed. Ook blijven de Russische tarweprijzen dalen door hoog aanbod en lage vraag. 

Soja
De prijs van sojabonen op de CBOT is woensdag gestegen door voorspellingen van droogte voor de nieuw ingezaaide sojabonen in de VS.

Suiker
De suikerprijzen zijn woensdag gedaald. Zwakke olieprijzen en een lage Braziliaanse reaal duwt de prijs van suiker lager.   

Koffiebonen
De arabicakoer is woensdag hoger gesloten, robusta sloot lager. De arabicaprijs zat in de lift door krappere voorraden in de ICE-magazijnen. De robustaprijs staat onder druk door nieuws van afgelopen zondag dat de Vietnamese koffie-export in mei met 15,7% groeide vergeleken met een maand eerder.

Palmolie
De palmoliecontracten in Maleisië zijn woensdag in prijs gedaald. dit door zwakke rivaliserende oliën en dalende exportcijfers in mei. Die maand nam de export 0,8% af volgens Intertektesting Services en 1,8% volgens AmSpec Agri Maleisië. 

Aardgas
De Europese-gasprijs is woensdag gestegen. Mogelijk komt dit door de uitval van de Noorse LNG Centrale in Hammerfest. Daar werd gisteren een lek gevonden, dat inmiddels is gedicht.

Brent-olie
De Brent-olieprijs daalde woensdag door onverwacht groeiende ruwe olievoorraden in de VS en signalen dat de Chinese olievraag zwakker is dan verwacht. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde woensdag naar het laagste punt in meer dna twee maanden tijd. De euro verloor waarde na tegenvallende consumentenprijsindexrapporten in Frankrijk en Duitsland. Ook het rendement op de Duitse obligaties zorgde voor een lagere euro/dollar koers.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox