Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstofkoersen kijken na Pinksteren naar beneden

31 Mei 2023 - Max van der Heijden

De koersen van de meeste agrarische grondstoffen kijken na Pinksteren even naar beneden. Zo kwam de koers van tarwe in zowel Chicago als Parijs uit op het laagste punt in twee jaar. Ook koffie en suiker verloren waarde, door droge omstandigheden en lage olieprijzen. Die daalden door onzekerheid over de economische situatie in China en twijfels over de plannen van OPEC+. Dit is de Markt Starter van 31 mei 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijen op de CBOT en de Matif zijn gedaald en bereikte dinsdag het laagste punt in bijna twee jaar tijd. De exportprijzen voor Russische tarwen dalen in aanloop naar een nieuwe grote oogst en lage vraag. Hevige overstromingen in de Henan provincie in China vlak voor de tarweoogst zorgen er voor dat het land wellicht meer moet importeren. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBOT sloot dinsdag op het laagste punt in meer dan een jaar tijd. Het USDA heeft voorspeld dat de voorraad sojabonen het komende jaar sterk gaat groeien door meerdere voorspelde recordoogsten. 

Suiker
De suikerkoersen zijn dinsdag lager gesloten. Een daling van de ruwe-olieprijs naar het laagste punt in twee weken zorgde voor een verkoop van suikercontracten. Goedkope olie maakt het gebruik van suiker voor ethanolproductie immers minder aantrekkelijk.

Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen zijn dinsdag gedaald. Droge omstandigheden in Brazilië bevorderen de oogstvoortgang en zorgen voor lagere koffieprijzen. In Minas Gerais viel er de afgelopen week geen regen. Daar komt 30% van de Braziliaanse arabicaoogst vandaan. 

Palmolie
De palmoliekoers kende dinsdag de sterkste daling in twee weken tijd. Een koersdaling van andere plantaardige oliën, een te grote voorraad en een stijgende productie in mei drukken de prijs van palmolie lager. 

Aardgas
De Europese gasprijs is dinsdag licht gestegen, mogelijk door koopjesjagers die hun slag wilden slaan. Signalen dat deze stijging doorzet lijken te ontbreken. De komende week wordt het opnieuw warm en de Europese gasvraag is zwak. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is dinsdag gedaald. Investeerders kregen te maken met zwakker dan verwachte Chinese economische activiteit in Mei, waardoor gevreesd wordt voor een tragere economische groei in het land. Ook is de markt het niet eens of OPEC+ nou wel of niet de productie gaat verlagen. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is dinsdag gestegen. De euro herstelde zich dinsdag doordat een zwakke dollar zorgde voor de aankoop van meer euro's. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden