Shutterstock

Analyse grondstoffen

Suikerprijs in Europa heeft piek nog altijd niet bereikt

30 Mei 2023

De Europese suikerprijzen zijn in april wederom gestegen. De import is fors toegenomen en de export slinkt steeds verder richting het einde van seizoen 2022/23. Oekraïne is met 17% een grote leverancier van suiker aan Europa.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikerprijzen op de termijnmarkt in London noteren de afgelopen weken stabieler dan voorheen. De nieuwe bodem van witte suiker lijkt op minstens $700 per ton te staan. Kijken we naar de Europese spotmarkt, dan zien we nog hogere prijzen voor witte suiker. In april stond de gemiddelde prijs in Europa op €812 per ton, €366 hoger, ofwel een stijging van 82% vergeleken met april 2022. De prijzen liggen in Zuid-Europese landen het hoogst met gemiddeld €892 en in West-Europa het 'laagst' met €800 per ton. Dit blijkt uit de mei-editie in het suikermarktrapport van de Europese Commissie.

Wereldwijde suikermarkt
Op de mondiale suikermarkt is de situatie niet anders dan in Europa. Ondanks een vlotte, goede suikerrietoogst in Brazilië blijven de suikerprijzen wereldwijd op dit moment stabiel en zien verschillende grote suikerproducenten en analisten weinig impuls voor een prijsdaling. Een groter volume suikerriet dan andere jaren in Brazilië wordt gebruikt voor bio-ethanol in plaats van suiker. Hogere accijns op brandstof zorgen voor meer vraag naar de biobrandstof bij 's werelds grootste suikerexporteur. Daardoor is er ondanks de goede en vlotte suikerrietoogst minder suiker beschikbaar voor export. 

De Amerikaanse termijnmarkt voor ruwe suiker stond door de vlotte oogst in Brazilië licht onder druk afgelopen week. Voor ruwe suiker staat omgerekend op ongeveer $560 per ton. Dat is een kleine daling vergeleken de notering medio mei.

In India, de andere grote suikerexporteur in de wereld, blijft de export steken op 5,5 miljoen ton door de exportlimiet. Vorig jaar werd er nog een record van 13 miljoen ton suiker geëxporteerd.

Door het exportlimiet en tegenvallende suikerproducties in Aziatische landen zoals Pakistan en Thailand zijn ook daar de export- en importstromen verstoord en krimpen de voorraden. In het halfjaarlijkse rapport over suiker van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zouden de wereldwijde suikervoorraden in seizoen 2023/24 met 15,2% dalen tot 33,4 miljoen ton.

Export en import op zijn kop
Met een suikerproductie van slechts 15 miljoen ton suiker door de magere bietenoogst van 2022 wordt er aanzienlijk meer suiker naar Europa geïmporteerd en minder geëxporteerd. In seizoen 2022/23 staat de import van suiker naar Europa (inclusief het Verenigd Koninkrijk) al op 1,7 miljoen ton. De afgelopen jaren lag dat net onder de grens van 1 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Brazilië heeft met 39% het grootste aandeel van de totale Europese import. Oekraïne en de groep EPA/-EBA-landen leveren allebei 17% van het totaal. EPA/EBA-landen zijn ontwikkelingslanden die een deel van hun suikerproductie heffingsvrij mogen exporteren. Oekraïne leverde in totaal al bijna 300.000 ton suiker aan de EU, terwijl dat vorig jaar slechts 9.000 ton bedroeg.

De export van suiker is behoorlijk aan het slinken. In oktober en november van 2022 lagen de volumes die de Europese grens overgingen nog in lijn met andere jaren. Inmiddels is dat tot wel 70% gezakt. In maart werd er 29 ton uitgevoerd tegenover 65 ton in afgelopen 2 jaren. In april bedroeg de export zelf 19 ton. Ondanks de hogere import en lagere export liggen de Europese suikervoorraden 600.000 ton lager dan vorig jaar en komt deze uit op 8,9 miljoen ton.

De Europese suikerproductie zal ook komend seizoen lager liggen dan het 5-jarige gemiddelde. Zowel de opbrengst als het areaal hebben daar mee te maken. Telers in Europe zaaiden vanwege verschillende redenen niet achter de verhitte suikermarkt aan. Zo krijgen andere gewassen de voorkeur vanwege betere opbrengsten in tijden van droogte en hitte. Ook het kleiner wordende gewasbeschermingspakket speelt een rol in de al uitdagende teelt, wat vooral voor Franse telers een reden was voor het telen van minder bieten. De prijs van suikerbieten kan met de huidige suikermarkt en de opnieuw lagere productie van dit seizoen opnieuw hoog uitpakken. Het is afwachten hoe de markt zich ontwikkelt, maar volgens analisten zijn er weinig redenen voor prijsverlagingen op de markt.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox