Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Koers koffie hoog door dalende voorraad en regen

25 April 2023 - Redactie Foodbusiness

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoers is gespleten, op de Matif steeg maandag de prijs, op de CBoT ging de daling door. De exportprijzen voor Russische tarwe bleven vorige week maar dalen. De lage vraag woog zwaarder dan onzekerheid over de graandeal. In de VS is slechts 26% van de wintertarwe goed of excellent gewaardeerd, het laagste percentage sinds 1989.

Soja
De sojabonenkoers is maandag gedaald. De vraag naar Amerikaanse sojabonen is laag door het grote aanbod in Brazilië. In Argentinië was maandag een kortstondige staking van transporteurs, nadat er vorige week ook al onrust was in het land.

Suiker
De suikerprijzen in Londen en New York zijn maandag gestegen. De prijzen zaten in de lift door short covering in aanloop naar het sluiten van het meicontract. 

Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen zijn maandag gestegen. Die laatste boon bereikte de hoogste prijs in 11 jaar tijd. Krimpende voorraden en een sterke vraag maakte de koffie duurder. De Vietnamese koffie-export tijdens het eerste kwartaal daalde met 5%. Ook de hevige regenval in Indonesië zorgt voor hogere robustaprijzen. In Brazilië regende het ook hard, wat boeren uit de velden houdt en het oogsten vertraagd. 

Palmolie
Er is maandag geen palmolie verhandeld op de beurs in Maleisië. De koers op de beurs in Maleisië opende dinsdag scherp lager. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is maandag gedaald. De Europese gasvoorraden zijn goedgevuld en de Europese inzet om het energiegebruik te verlagen beginnen effect te hebben. Zo daalde het gasgebruik in Duitsland met 15% vergeleken met het gemiddelde van de periode 2019-2021.

Brent-olie
De Brent-olieprijs is maandag gestegen. De olieprijs zat in de lift door de hoop dat de Golden Week in China de vraag naar olie op stuwt door de grote hoeveelheid reisbewegingen in de periode. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg maandag. Uitspraken van ECB-lid Wunsch dat de ECB alleen stopt met renteverhogingen als de salarisverhogingen stilvallen zorgde voor een sterkere euro. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden