Asatur Yesayants / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Poetin maakt zich niet geliefd bij graangiganten

3 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Rusland is en blijft een beeldbepaler op de tarwemarkt. Doen Poetin, Lavrov of anderen uit het Kremlin geen uitspraken die spelers op de granenmarkt van de wijs brengen, dan zorgt Moskou wel voor opmerkelijk beleid waardoor buitenlandse bedrijven gedwongen worden maatregelen te treffen die de krantenkoppen halen. Je zou het bijna vergeten, maar ook buiten Rusland gebeurt er genoeg. Zo kwam het USDA met nieuwe areaalprognoses en voorraadstatistieken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt leek wat twijfelend aan de nieuwe week te beginnen. Tijdens het schrijven van dit artikel krijgt de positieve stemming de overhand. Op de Matif staan zowel het mei-, september- als decembercontract ongeveer 2% in de plus. Op de CBoT is de opwaartse trend zelfs nog wat sterker en staan de tarwecontracten zelfs ruim 2% in het groen. Maïs en soja staan ook op winst, maar daar is het sentiment met respectievelijk plus 1% en plus 0,9% net wat gematigder dan bij tarwe.

De omslag in de stemmingen op de tarwemarkt hangt samen met nieuws dat net uit Rusland komt. Na Cargill en Viterra maakte de volgende grote speler, graan- en grondstoffenhandelshuis Louis Dreyfus Company, bekend zijn activiteiten in Rusland te staken. In een brief aan de regionale directeur heeft het bedrijf laten weten per 1 juli 2023 met de activiteiten in Rusland te willen stoppen. Dreyfus ziet zich daartoe genoodzaakt vanwege 'toenemende uitdagingen bij de uitvoer vanuit Rusland' en het bedrijf verkent de mogelijkheden om de bezittingen in Rusland over te dragen aan nieuwe eigenaren. Het Russische ministerie van Landbouw bevestigt in een eigen verklaring dat bericht te hebben gehad van Louis Dreyfus Vostok dat het stop met de exportactiviteiten in Rusland. En net als bij de berichten dat Cargill en Viterra uit Rusland vertrekken laat het ministerie weten dat het vertrek geen effect zal hebben op de exportvolumes.

Groter areaal tarwe en maïs
Het USDA gaf met het areaalverwachtingen en de voorraadberekening wat wisselende signalen af. Het ministerie verwacht dat boeren in de VS 4% meer maïs zaaien dan vorig seizoen. De oppervlakte maïs zou daarmee dit seizoen uitkomen op 92 miljoen acre (circa 37,2 miljoen hectare). In een recente peilingen onder analisten werd rekening gehouden met 90,9 miljoen hectare (circa 36,8 miljoen hectare). Het areaal tarwe is door het USDA ook wat verder naar boven bijgesteld dan waar de handel op rekende, namelijk 49,9 miljoen acre (circa 20,2 miljoen hectare) versus 48,8 miljoen acre (circa 19,7 miljoen hectare) waar de handel vanuit ging. Het areaal zomer- en wintertarwe neemt daarmee overigens 9% toe ten opzichte van vorige seizoen. De verwachte beteelde oppervlakte soja van het USDA bleef met 87,5 acre (circa 35,4 miljoen hectare) volgens het USDA wel iets achter op de 88,2 miljoen acre (circa 35,7 miljoen hectare) waar de handel vanuit ging. Het soja-areaal blijft overigens wel nagenoeg ongewijzigd ten opzichte van vorig seizoen.

De voorraadstatistieken waren misschien nog wel verrassender. De Amerikaanse maïsvoorraad is 5% kleiner vergelijken met 1 maart vorig jaar en staat nu op 7,4 miljard bushel (circa 188 miljoen ton). De tarwevoorraad is met 8% geslonken vergeleken met vorig jaar en komt daarmee per 1 maart uit op 946 miljoen bushel (circa 25 miljoen ton). De hoeveelheid soja in de Amerikaanse opslagen is zelfs 12% kleiner vergeleken met vorig jaar met 1,69 miljard bushel (circa 46 miljoen ton). De cijfers voor de tarwemarkt (zowel areaal als voorraad) worden door verschillende analisten als neutraal getypeerd. Maïs neigt wat naar bullish, al tempert de areaaluitbreiding de verwachtingen voor de koning van de Amerikaanse akkerbouwgewassen. Voor soja worden de cijfers van het USDA ronduit bullish genoemd. Wat dan weer wel opvallend is, is dat tijdens de huidige handelssessie juist soja tamelijk vlak beweegt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden