Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Duitse varkensprijs stijgt tot boven Nederlandse

Eergisteren 14:00 uur - Matthijs Bremer

De varkensvleesprijs heeft deze week een duidelijke stap omhoog gezet, maar de varkensprijzen stegen nog sterker. Een schaars varkensaanbod in Nederland, maar vooral ook in Duitsland, ligt aan de stijging ten grondslag. Opmerkelijk is dat de export naar onze oosterburen op een dieptepunt staat. De vraag is of de situatie gaat keren nu de Nederlandse prijs boven de Duitse ligt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van varkensvlees is deze week gestegen. Gemiddeld steeg de karkasprijs met 2,53 cent per kilo.

De prijzen van hammen zijn wederom leidend in de stijging van de karkasprijs. Vanwege de aanhoudend hoge vraag uit Zuid-Europa zijn de prijzen met 6 cent per kilo gestegen. Sinds maart is de prijs van dit onderdeel met maar liefst 42,34 cent toegenomen. Nog sterker steeg de prijs van magere metten. Door de hoge rundvleesprijs wordt er de laatste maanden veel extra gemengd gehakt verkocht en dat is zichtbaar in de prijs van dit onderdeel. Sinds maart is de prijs met 43,34 cent gestegen.

Daarnaast is ook de prijs van schouders gestegen, met een toename van 4,33 cent per kilo. Net als bij de hammen is de vraag in Zuid-Europa de afgelopen weken sterk toegenomen. Vooral in Spanje is dit onderdeel populair. In het land werden schouders de afgelopen maanden veelvuldig tot gehakt verwerkt vanwege de grote vraag, wat heeft geleid tot een stijgende behoefte aan schouders voor de productie van charcuterie. Tot slot is ook de prijs van spek gestegen, met een toename van 1,67 cent per kilo. De prijs van kophaas nam eveneens toe, met 4,33 cent per kilo.

Varkensprijzen stijgen steviger dan vleesprijzen
De varkensprijzen zetten wederom een forsere stap omhoog dan de vleesprijzen. De DCA-beursprijs stijgt met 6 cent naar €2,09 per kilo. Ondertussen laat ook de Duitse prijs een nog sterkere stijging zien: de VEZG-prijs nam met maar liefst 10 cent toe, tot €2,10 per kilo. Daarmee ligt de Duitse notering voor het eerst in 18 weken weer boven de Nederlandse prijs.

De fundamentele oorzaak van de verder stijgende prijzen blijft het krappe aanbod. Hoewel het aanbod zich na de gebroken weken geleidelijk heeft hersteld, wordt het slachtcijfer van ongeveer 300.000 varkens, dat binnen de sector doorgaans als volledige capaciteit wordt beschouwd, nog altijd niet gehaald. In zowel week 18 als week 20 kwam het aantal slachtingen, ondanks een uitgevallen slachtdag in de week ervoor, uit op circa 285.000 varkens. Door de stoppersregeling is de vraag of de grens van 300.000 slachtingen nog reëel is. 

Duist aanbod slinkt
Ook de hogere Duitse prijs is het gevolg van een krap aanbod. Sinds Pasen is het Duitse varkensaanbod aanzienlijk geslonken. In week 15 werden nog 792.600 varkens geslacht, maar in week 18 was dat aantal met maar liefst 27,2% gedaald tot 623.100.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden