Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Ommekeer op krappe Canadese rundermarkt?

Gisteren 08:00 uur - Lincy Zheng

De rundveeprijzen in Canada zijn historisch hoog door een sterke afname van de veestapel. Met name droogte zorgde de laatste jaren voor onzekerheid in de sector. Er zijn echter vroege signalen dat de situatie misschien wel keert.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lincy Zheng

De rundveeprijzen in Canada hebben het hoogste niveau ooit bereikt. Volgens Statistics Canada, het Canadese bureau van statistiek, waren de prijzen voor slachtrunderen in Alberta in maart 2025 bijna 263 Canadese dollar per cwt op basis van levend gewicht. Met de huidige wisselkoers komt dat neer op €3,71 per kilo. Vergeleken met maart 2024 zijn de prijzen voor slachtrunderen in alle provincies met minimaal 13,5% gestegen.  

Even stonden de prijzen juist onder druk. De herverkiezing van Donald Trump in november bracht onzekerheid op de markt. Vooral toen hij in maart dreigde met het opleggen van tarieven op Canadese producten die de Verenigde Staten binnenkomen. Dit leidde direct tot een daling in de rundveeprijzen in de provincies Alberta en Ontario. Afhankelijk van het ras en regio varieerden de prijsdalingen tussen 3% en 10%. Toen de tarieven werden opgeheven, zijn de meeste prijzen in verschillende mate hersteld. 

Rundveecyclus 
De prijsstijging wordt veroorzaakt door krapte op de markt. Voor een deel is dit normaal, de prijzen worden namelijk bepaald door de rundveecyclus. Het aanbod reageert traag op prijsschommelingen in de markt door de tijd die nodig is om nieuwe runderen te fokken en klaar te maken voor de slacht. Het is lastig om de duur van de cyclus precies te voorspellen, maar deze duurt doorgaans 10-12 jaar. 

De cyclus doorloopt vier fasen

  1. In de uitbreidingsfase besluiten veehouders om hun veestapel uit te breiden vanwege de hoge prijzen. 
  2. In de piekfase is er meer aanbod dan vraag en gaan de prijzen omlaag. 
  3. In de afbouwfase blijven de prijzen laag en wordt het houden van rundvee minder winstgevend. Veehouders kiezen ervoor om hun veestapel af te bouwen, waarbij soms ook fokvee wordt verkocht of naar de slacht wordt gestuurd.  
  4. In de herstelfase leidt het geringe aanbod tot hogere prijzen en gaan veehouders investeren in de heropbouw van de veestapel. 

De laatste jaren speelt er echter meer. Canada had de laatste twee en een half jaar last van aanzienlijke droogte. Een daling van het aanbod past in de normale cyclus, maar de omvang van de krimp valt de laatste jaren op. Op 1 januari 2025 telde de rundveestapel in Canada 10,94 miljoen runderen, een daling van 5,2% ten opzichte van 2020 en het laagste aantal sinds 1988. Met name in het westen van het land speelt de droogte de sector parten en dit is nu net waar de meeste runderen zich bevinden. 

Droogte raakt aanbod
De wederopbouw van de rundveestapel wordt vertraagd door aanhoudende zorgen over het weer. De droogte heeft ervoor gezorgd dat er minder gras beschikbaar is. Vanwege de hoge voerkosten hebben veehouders ervoor gekozen vee eerder te laten slachten en minder runderen aan te houden. Hierdoor kromp de veestapel sneller dan gebruikelijk.

De droogte komt bovenop bestaande structurele uitdagingen. Voor veehouders wordt het ook in Canada steeds moeilijker om opvolgers te vinden. Daarom kiezen sommige veehouders ervoor om zoveel mogelijk vee, inclusief fokvee, naar de slacht te brengen. Voor veehouders die geen opvolger hebben is het vanwege de hoge prijzen het uitgelezen moment om uit te stappen. Volgens Statistics Canada neemt het aantal rundveebedrijven dan ook langzaam maar zeker af, op 1 januari 2025 telde het aantal rundveebedrijven 70.025, een afname van 4,1% vergeleken met 2020. 

Tenslotte groeit de concurrentie voor landbouwgrond. Overheidssteun voor gewasverzekeringen leidt ertoe dat boeren hun areaal steeds vaker gebruiken voor de teelt van gewassen. Door de subsidies van de Canadese overheid, wordt het gebruik van landbouwgrond als akkerland aantrekkelijker dan het gebruik voor de veehouderij.  

Vroege signalen van opbouw 
Hoewel de prijzen nog altijd stijgen, lijkt de markt nu toch te keren. De uitbreidingsfase komt daarmee langzaam in zicht. Er zijn enkele vroege signalen te zien dat de opbouw van de veestapel op komst is. Inmiddels stimuleren de stijgende rundveeprijzen veehouders om hun vaarzen te behouden, wat weer mogelijkheden biedt om de veestapel uit te breiden. Er is vertrouwen op de langere termijn. Vergeleken met vorig jaar is het aantal vaarzen dan ook met 0,8% toegenomen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden