Shutterstock

Analyse melk

Boter en room stijgen rap, net als mozzarella

Eergisteren 17:15 uur - Klaas van der Horst

Iets kalmer dan vorige week, maar opnieuw loopt deze week de zuivelmarkt omhoog. Het zijn ook weer de halffabrikaten – magere melkconcentraat en room – die de prijsstijging leiden. Al trekt ook de mozzarellanotering vrij hard aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de noteringen voor (de verkorte) week 22, die DCA Market Intelligence heeft vastgesteld. De notering voor magere melkconcentraat is deze week met ruim 7% gestegen, wat wel veel minder is dan de 12% van vorige week, maar niettemin weer een forse sprong betekent.

{{dataviewSnapshot(46_1748443029)}}

Daarmee wordt de magere voor de productie van magere melkpoeder wel heel smal, te meer omdat de notering voor magere melkpoeder vrijwel stabiel blijft.

Bedragen versus procenten
De oplopende noteringen bij room en boter vallen meer in het oog, omdat het daarbij om grotere bedragen gaat, maar procentueel zijn ze kleiner dan bij concentraat. De roomnotering loopt met 2,85% op, de boternotering komt daar met 2,2% iets achteraan.

De markten voor de melk-, en weipoeders in bulk zijn weer vrij rustig. Vorige week leek er wat extra beweging te komen bij de magere melkpoeders, maar de verwachting dat er eindelijk een iets langer aanhoudende beweging omhoog zou komen, werd snel weer de kop ingedrukt.

{{dataviewSnapshot(46_1748444580)}}

De markt voor gewone weipoeders staat zelfs iets meer onder druk, terwijl ook de markt voor de hogere weipoeders het iets moeilijker heeft, iets wat niet is te zien in de noteringen van DCA. De druk bij de hogere weipoeders komt met name van goedkopere Amerikaanse import.

Cheddar komt achteraan
De kaasmarkt laat opnieuw een gemengd beeld zien. De vraag naar mozzarella trekt goed aan. De DCA-notering gaat deze week zelfs met 3,8% omhoog. Met een notering van €4.165 per ton zit het minder dan €100 euro onder de notering van Goudse foliekaas, die deze week nagenoeg stabiel blijft.

{{dataviewSnapshot(46_1748444924)}}

De cheddarmarkt staat onder druk. Dat is met name door veel goedkoper aanbod vanuit Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Cheddar curd wordt er aangeboden vanaf €4.400 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden