Shutterstock

Analyse grondstoffen

Rijstnotering daalt voor het eerst in lange tijd

23 Maart 2023 - Jesse Torringa

De rijstnotering heeft de afgelopen maand behoorlijke ups en downs meegemaakt. Dat heeft grotendeels te maken met de mondiale voorraden en Indiase oogst. Dat laatste drukt de komende periode op de prijs van rijst, zo is de verwachting.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat andere granen al eerder zakten in prijs, bleef rijst op de CBoT langere tijd op een hoog niveau. De notering vond toen steun aan lagere voorraden en de export die wat haperde, met name in Azië. Inmiddels is de notering wat gezakt, in navolg van goede oogstcijfers van met name India. Ook de export en import van rijst in China heeft invloed gehad op de rijstnotering. De import en export werd lange tijd belemmerd door de coronarestricties, die begin dit jaar opgeheven zijn.

Momenteel wordt er veel geëxporteerd naar China vanuit Vietnam en dat zorgt ervoor dat de prijzen in Vietnam, een van de grootste rijstexporteurs, een kleine stap omhoog kunnen maken.

Maar op de CBoT staat nu een lagere notering dan eerst en dat heeft grotendeels te maken met de goede oogsten die in India, maar ook Thailand worden verwacht. Het laagste punt werd op 8 maart bereikt met $16,25 per honderdgewicht (cwt), maar deze herstelde snel terug naar boven. Inmiddels is de notering weer gestegen tot $17,10 per cwt op het moment van schrijven. Een toename van het wereldwijde aanbod kan de prijzen de komende periode verder drukken.

In de maarteditie van het rijstrapport van Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) stegen de rijstvoorraden met 7 miljoen ton tot 693,3 miljoen ton. Dat is met name te danken aan de Indiase recordproductie van 132 miljoen ton dit jaar. Ook is de consumptie is naar een nieuwe recordhoogte gestegen tot 520 miljoen ton.

Ook Thailand haalt een goede oogst binnen volgens de prognoses van het USDA. Het wordt de hoogste in vijf jaar tijd met 20,4 miljoen ton. De goede rijstprijzen, waardoor er meer areaal is verbouwd, zijn daarvoor de reden. Daarnaast is het groeiseizoen goed, wat de productie verder opschroeft.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden