Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Duurdere tarwe door hoge vraag en twijfel over deal

15 Maart 2023 - Max van der Heijden

Sterke vraag stuwde de tarweprijs dinsdag omhoog. Ook zorgt onrust over een wel-of-niet verlenging van de graandeal voor onrust op de markt en hogere prijzen. Hoewel een verlenging van de deal hoogstwaarschijnlijk is, zal de rust waarschijnlijk voor zaterdag niet terugkeren. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gisteren (dinsdag 14 maart) werd duidelijk dat Rusland inzet op een verlening van 60 dagen, in plaats van de gebruikelijke 120 dagen, waar Oekraïne inzet op een jaar. Turkije, de derde partij in het onderhandelingsproces, maakte vandaag bekend dat het hoopt de akkoorden met 120 dagen te verlengen. 

Rusland en Oekraïne behoren beiden tot de grootste granenleveranciers ter wereld en de granendeal heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de verlaging van de voedselprijzen, welke na de invasie omhoog waren geschoten. Rusland beroept zich graag op het argument dat alleen de rijke landen van de granendeal profiteren en dat arme landen dat niet doen. 

Om nu de stekker uit de granendeal te trekken zou geen enkel land goed doen. De kans lijkt ook klein dat dat gaat gebeuren. Een dergelijke actie van Rusland is natuurlijk niet helemaal uit te sluiten. Het land hoopt vooral dat het op deze manier kan krijgen wat het graag wil, namelijk een heropening van de pijplijn die het mogelijk maakt om ammoniak naar Europa te exporteren. 

Rond de Zwarte Zee zorgt het neerhalen van een Amerikaanse drone boven die zelfde zee door een Russisch vliegtuig voor onrust. 

Aansterkende vraag
De lage prijzen van vorige week waren voor een drietal landen reden om meer tarwe te kopen. Algerije, Tunesië en Jordanië kochten begin deze week tarwe. Jordanië kocht 60.000 ton tarwe van Amerikaanse handelaar CHS. Vorige week kocht het land ook al 60.000 ton tarwe toen van het Zwitsere Ameropa. 

Op de futuresmarkten in Parijs en Chicago steeg de tarweprijs. Op de Matif met 0,84% naar €269,25 per ton. De tarweprijs op de CBOT groeit naar $252,25 per ton. Een stijging van 2,12%. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden