Shutterstock

Analyse palmolie

Palmolieprijs laat zich niet opdrijven

8 Februari 2023 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs staat onder druk door vooral een zwakke exportvraag en ook door lagere olieprijzen in het algemeen. Dat de voorraden laag zijn en de grootste exporteur de uitvoer afremt, verandert daar niet veel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen zijn nog niet zo ver gedaald als in oktober vorig jaar, toen de spotprijs voor palmolie kort het niveau van $800 per ton aantikte. Op 3 februari zat de spotprijs kort op $945 per ton, maar de prijs is zeker niet wat de Indonesische en Maleisische autoriteiten ervan hopen.

Toch is de uitgangssituatie puur vanuit de aanbodkant gezien niet slecht. De Maleisische voorraden zijn volgens analisten ruim onder de 2 miljoen ton komen te liggen. In Indonesië, de grootste producent, is er meer beschikbaar, maar daar heeft de overheid maatregelen genomen om de uitvoer scherper te doseren, zodat er minder palmolie ineens op de markt kan komen. Dat wordt gedaan door exportvergunningen tijdelijk op te schorten.

Het helpt allemaal niet. De prijs blijft vooralsnog laag. Dit wordt met name geweten aan de zwakke vraag vanuit zowel India als China. In december kocht India veel,  nu niet. De vraag vanuit China is al langere tijd zwak door een combinatie van coronaproblemen en economische terugval. Daarbij staan de prijzen van zowel eetbare als minerale olie momenteel onder druk.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden