Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstofmarkten kijken beetje kat uit de boom

7 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De koers van tarwe op de Parijse Matif sloot gisteren (maandag) 1,4% hoger, maar blijft nog in de €280 per ton voor het maartcontract. Al sinds medio januari bivakkeert de koers in de bandbreedte van €270 tot €280 per ton. De slotkoers van de CBoT in Chicago was gisteren vrijwel gelijk aan die van vrijdag. De handelaren kijken in beetje de kat uit de boom in afwachting van de nieuwe cijfers uit het Amerikaanse Wasde-rapport komende woensdagavond. Lees hier de graananalyse van maandag.

Soja
De notering van sojabonen op de CBoT is licht gestegen, met als belangrijkste impuls een vertraagde oogst van de sojabonen in Brazilië. De regen in het land doet de oogst achterlopen op vorig jaar en leidt bovendien tot kwaliteitsproblemen in het gewas. Lees hier de graananalyse van maandag.

Suiker
De suikerprijzen stonden zowel op de ICE in New York als in Londen onder druk. De sterker wordende dollar drukt extra op de koersen, nadat hogere productiecijfers in India en Thailand al een bearish effect hadden op de suikermarkt. In India, de grootste suikerproducent ter wereld, is de productie in het laatste kwartaal van 2022 met 3,4% gestegen. Thailand meldt een 14,4% hogere suikerproductie op jaarbasis. Het land, de tweede exporteur ter wereld, rekent echter wel op een lagere suikeruitvoer.

Koffiebonen
De notering van arabica-koffiebonen liep maandag op de ICE weer iets op, na in de tweede helft van de afgelopen week te zijn gedaald. De regen in Brazilië, die ook de sojabonen al parten speelt, is hiervoor de belangrijkste stemmingmaker. In Minas Gerais, het grootste arabica-teelgebied van Brazilië, konden de telers het land niet op voor de bemesting of de gewasbescherming. De vrees bestaat bovendien dat de langdurige regenval de kwaliteit van de koffiebonen schaadt. 

Palmolie
De koers van palmolie staat onder druk door matige exportcijfers van palmolie van Maleisië. Die daalde in januari met ruim een kwart ten opzichte van december 2022. Vooral India kocht minder palmolie uit Maleisië, omdat het land meer de voorkeur gaf voor concurrerende oliën van soja en zonnebloemen. Zo is de prijs van zonnebloemolie ook beland op het laagste niveau in anderhalf jaar.

Aardgas
De prijs van aardgas beweegt op de TTF de laatste beursdagen vooral zijwaarts. Sterke stromen LNG, goed gevulde opslagen en een matige vraag door het relatief warmere weer in de Europese Unie halen de grote prijsprikkels uit de markt. De verwachting is dat de temperaturen in vooral Midden- en Zuid-Europa de komende dagen wat gemiddeld wat lager liggen dan normaal, maar over heel februari worden gemiddelde hogere temperaturen voorspeld.

Brent-olie
De koers van Brent-olie veerde maandag weer iets op na de daling van de afgelopen week. De prijs vond onverwachte steun uit Saoedi-Arabië. Het staatsbedrijf Aramco verhoogde daar de prijs van ruwe olie voor afnemers in Azië voor maar met $0,20 per vat, terwijl eigenlijk op een lagere prijs was gerekend. 

Euro/dollar
Na het schokeffect van de Amerikaanse dollar op de vrijdag, toen de munt opeens fors aan kracht won door zeer positieve banencijfers in de Verenigde Staten, kwam de markt maandag weer enigszins tot rust. De euro heeft uiteindelijk nog een klein beetje aan kracht ingeboet, maar blijft binnen de range van €1,07 staan ten opzichte van de dollar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden