Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs zonnebloemolie op laagste punt in 1,5 jaar

6 Februari 2023 - Klaas van der Horst

De prijzen voor zonnebloemolie blijven dalen, al lijken ze de laatste week enigszins te stabiliseren. Oorzaak is een relatief zwakke vraag, terwijl exporteurs uit Rusland en Oekraïne om het hardst proberen hun oude voorraden kwijt te raken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door deze samenloopt van omstandigheden is de wereldmarktprijs op het laagste punt in anderhalf jaar tijd.

Voor Oekraïne zijn zonnebloemen het belangrijkste landbouwgewas, zeker als het gaat om exportwaarde. Het is ook de grootste exporteur van zonnebloemproducten, met Rusland op de de tweede plek. Beide landen zijn de laatste maanden verwikkeld in een strijd om de exportmarkten, vooral India en China.

Forse export India
In december vorig jaar sloegen Oekraïense exporteurs een mooie slag in India, mede door een extra korting op de verkoopprijs. Gevolg was dat India in januari 473.000 ton zonnebloemolie importeerde, bijna drie keer zo veel als de normale maandelijkse import. Nu loopt de import van India weer terug en moet nieuwe afzet worden gevonden, maar dat gaat moeizamer. De vraag op de wereldmarkt is ook zwak door een ruim aanbod van concurrerende eetbare oliesoorten, zoals palmolie en soja-, en raapolie.

Oude voorraden
Door de oorlog in Oekraïne kon dit land vorig jaar minder zonnebloemen telen en -olie produceren dan in voorgaande jaren. Maar er zaten ook nog oudere voorraden vast, die door de oorlog lange tijd niet weg konden. 
De verwachting is dat Oekraïense boeren dit jaar meer zonnebloemen gaan telen, maar het zaaiseizoen begint pas in maart of april, dus cijfers daarover zijn voorlopig nog niet bekend. Afhankelijk van het definitieve areaal zullen dan ook nieuwe prijsprognoses naar buiten komen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden