Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Graanbeurzen staan in het rood

23 Januari 2023 - Redactie Foodbusiness

Regen in centraal in zuidelijk Argentinië en sneeuw in Colorado en Kansas zetten de granen onder druk vandaag. De matige oogstprognoses slaan daarmee niet eens om naar topopbrengsten waarschuwen analisten. In Rusland -dat vaak word aangewezen als prijsvechter op de wereldtarwemarkt- deed de tarweprijs een voorzichtig stapje omhoog na weken van kleine correcties naar beneden of stabilisatie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens het schrijven van dit artikel staat het maartcontract voor tarwe op de Matif ruim 1,5% lager ten opzichte van de slotkoers voor het weekend. Op de CBoT levert tarwe zelfs nog meer in en staat ruim 2,5% in de min. Maïs en soja zitten eveneens in de neerwaartse spiraal en staan nu beide circa 1,5% lager.

Het weer speelt een belangrijke rol in de stemming op de granenmarkt volgens analisten. De droge landbouwregio's in Argentinië hebben afgelopen weekend eindelijk wat regen gekregen. Voor deze week wordt er meer neerslag voorspeld. De problemen met de droogte in Argentinië zijn daarmee zeker niet plotsklaps opgelost. Een topopbrengst voor maïs of soja ligt niet in het verschiet voor de Argentijnse boeren. De neerslag zorgt er volgens verschillende analisten wel voor dat er niet verder hoeft worden afgewaardeerd op de inmiddels povere opbrengstprognoses in het land. Sneeuw in delen van de VS geeft de tarwemarkt lucht. Enerzijds zorgt de sneeuw ervoor dat er vocht wordt aangevuld in de droge tarwegordelstaten Colorado en Kansas. Anderzijds vormt de sneeuw een beschermende deken voor de wintertarwe tegen de vrieskou en storm die voor later deze week wordt voorspeld op de zuidelijke prairies van de VS.

Aantrekkende export
De Zwarte Zeetarwe doet een voorzichtig stapje omhoog volgens marktbureau IKAR. De notering van tarwe met 12,5% eiwit voor levering in de Zwarte Zeehavens is gestegen met $1 naar $306 per ton free on board (franco). Volgens Sovecon schakelt de Russische tarwe-export een tandje bij. Vorige week werd er 800.000 ton tarwe uitgevoerd tegen 670.000 ton een week eerder. Rusland ligt daarmee op schema om in januari in totaal 3,7 miljoen ton tarwe te exporteren volgens Sovecon. Over de afgelopen jaren lag de gemiddelde export circa 1 miljoen ton lager. Ondanks de inmiddels vlot verlopende export heeft Rusland nog steeds een ruime voorraadpositie. In december lag er 22,1 miljoen ton tarwe in de silo's en andere opslagen in Rusland volgens het Russische bureau voor de statistiek Rosstat. Een jaar eerder bedroeg de voorraad in december nog 13,8 miljoen ton. Door de recordoogst in Rusland stevent het land af op een grote eindvoorraad tarwe voor het lopende seizoen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden