Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Opbrengstprognoses soja verrassen de markt

13 Januari 2023 - Redactie Foodbusiness

De periodieke publicatie van het Amerikaanse WASDE-rapport door het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft weer zijn impact op de grondstofmarkten. Zo zat de koers van tarwe op de CBoT in Chicago in de lift. Meest grootste verrassing voor de handel kwam van de oogst- en voorraadprognoses van sojabonen. Dit is de Markt Starter van vrijdag 13 januari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Op de Matif levert het maartcontract €1,75 in mede door een naar boven bijgestelde oogstverwachting in de EU door marktbureau Stratégie Grains. Op de CBoT zit tarwe in de lift door een bijstelling naar beneden van de Amerikaanse eindvoorraadtarwe in het Wasde-rapport.

Soja
Met het Wasde-rapport heeft het USDA spelers op de soja verrast. Zowel in de voorraden als in de hectare opbrengsten hebben de rekenmeesters harder gesneden dan waar de handel op rekende. Soja zat daardoor flink in de lift de afgelopen handelssessie

Suiker
Suiker liet zowel in Londen als in New York een kleine correctie zien na de rally van de afgelopen dagen. Goede oogstprognoses voor Brazilië en India op de middellange termijn wogen voor de handel zwaarder dan de krappe markt op de korte tijd. 

Koffie
De koers van koffiebonen blijft onder druk staan door de ruime voorraden. Op de ICE in Londen is medio deze week de hoogste voorraad aan zakken geregistreerd in 6,5 maand tijd. Arabica bereikte daardoor het laagste punt op de ICE sinds de zomer van 2021. Lees hier onze analyse van de koffiemarkt.

Palmolie
De koers van palmolie is verder gedaald onder druk van een afnemende mondiale vraag. Dit heeft onder meer de export van palmolie uit Maleisië vertraagd, door onder meer een afnemende vraag uit India en China. Lees hier onze analyse van de palmoliemarkt.

Aardgas
De koers van de termijnmarkt TTF blijft ontspannen door het zachte weer in grote delen van Europa, waardoor de gasvoorraden minder worden aangesproken. De koers lag gisteren (donderdag) rond de €66 per MWh, het laagste niveau sinds najaar 2021. Lees hier onze analyse van de gasmarkt.

Brent-olie
De koers van ruwe olie (Brent) maakte gisteren (donderdag) een kleine pas op plaats, nadat de prijs van olie de dagen ervoor is opgelopen. Het heropenen van de Chinese economie en de komende EU-boycot van Russische olie beheersen nog steeds de oliemarkt. 

Euro/dollar
De euro blijft aan kracht winnen, maar dat ligt vooral aan de zwakte van de dollar. Aanhoudende signalen in de Verenigde Staten dat de inflatie daalt, maar het steeds minder waarschijnlijk dat de Amerikaanse centrale bank Fed in februari de rente stevig verhoogt. Mede hierdoor doet een euro nu bijna $1,08, de hoogste notering sinds mei vorig jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden