Max Zvonarev / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Koffieprijs daalt scherp door ruime voorraden

12 Januari 2023 - Max van der Heijden

De arabicaprijs is de afgelopen week scherp gedaald. De reden: een overdaad aan koffie op de markt. De voorraad bereikte dinsdag het hoogste punt in meer dan zes maanden tijd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook het goede weer in de Braziliaanse teeltregio Minas Gerais helpt mee. Daar viel na een droge periode, vorige week 193% van de normale hoeveelheid regen, wat gunstig is voor de groei van de koffiebonen. Goed nieuws voor de boeren komt uit Colombia en Costa Rica. Beide landen meldden afgelopen week een lagere export. De Colombiaanse koffie-export daalde in 2022 met 8% ten opzichte van een jaar eerder. Die van Costa Rica lag  11,7% lager in december vergeleken met november. 

Uit data van de International Coffee Organization wordt duidelijk dat de totale wereldwijde groene koffie-export in november 2022 10,8% hoger was dan diezelfde maand een jaar eerder. Vooral de Braziliaanse export groeide hard met 34,5%. Brazilië is de grootste exporteur van arabica. Voor de eerste twee maanden van het koffiejaar ligt de Braziliaanse export zo'n 15,6% hoger dan een jaar geleden. 

Robusta
De andere belangrijke koffieboon is robusta. Daarvan daalde de koers de afgelopen week licht. Enige tijd werd de koersdaling geremd door het nieuws dat de voorraden in de ICE-magazijnen relatief laag waren. Sinds een aantal dagen zijn die weer aan het stijgen. Bovendien kwam er ook het nieuws dat Vietnam, de grootste robustaproducent ter wereld, de koffie-export met 13,8% zag groeien in 2022. De ICO meldt dat de groene robusta-export in november 2022 op 3,58 miljoen zakken lag, een stijging van 12,93%. Een maand eerder lag de export nog 5,5% lager. De verschepingen in de eerste twee maanden van het koffiejaar lagen daarmee 4% hoger dan een jaar eerder. 

Koersen
De arabicaprijs is de afgelopen zeven dagen met 9,26% gedaald naar $3.326,77 per ton. De robustaprijs daalde 0,65% en komt uit op $1.840 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden