Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Granenmarkt raakt in de ban van recessie

19 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt zit in de mineur deze handelsdag. Vooral de maïs- en sojanoteringen op de CBoT hebben daaronder te lijden. De tarwemarkt wijkt af. Niet dat daar geen vrees bestaat voor een kleinere vraag tegen tegenvallers op economisch gebied. Voor tarwe wordt door handelaren ook erg gekeken naar de ontwikkelingen in het Zwarte Zee gebied.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif staat tijdens het schijven van dit artikel 0,5% in de min op €296 per ton. Op de CBoT staat het maartcontract 1,4% lager nadat eerder vandaag de markt juist boven het niveau van de slotkoers van vrijdag lag. Soja en maïs staan op de beurs in Chicago beide ongeveer 1% lager.

Verschillende analisten schrijven de lagere graannoteringen toe aan matige economische vooruitzichten. Het agressieve rentebeleid van centrale banken om de inflatie te bestrijden wordt als aanjager van een wereldwijde recessie gezien. Dat heeft dan weer een dempende invloed op de vraag naar grondstoffen en daarmee ook op de granenmarkt.

Onvoorspelbaar Rusland
De tarwemarkt vond met name op de CBoT steun door de onrust die Rusland veroorzaakte. Rusland opende met drones de aanval op kritieke infrastructuur van de Oekraïense stad Kiev. De Russische president Poetin zelf is onderweg naar Wit-Rusland voor een ontmoeting met zijn ambtsgenoot Loekasjenko. Dat is voor het eerst sinds 2019. Volgens het Kremlin zullen de leiders spreken over economische samenwerking en veiligheid. Het bezoek van Poetin aan Loekasjenko zorgt echter ook voor speculaties dat Rusland de voormalige Sovjet bondgenoot onder druk zet mee te werken aan het openen van een nieuw front in Oekraïne.

Prijzen voor tarwe uit het Zwarte Zeegebied hebben afgelopen week weer een stapje terug gedaan. Marktbureau IKAR verlaagde de prijs met $2 naar $312 per ton voor tarwe FOB levering eind december begin januari. Sovecon verlaagde de prijs van tarwe voor directe levering naar $308 tot $312 per ton. Een week eerder was dat nog $312 tot $316 per ton. Door een lage waterstand en ijsvorming in de Zee van Azov en stormen op de Zwarte Zee loopt de export van tarwe uit Rusland vertraging op.

Groei van Europese oogst
Voor de EU verwacht Coceral, de Europese brancheorganisatie van graanhandelaren, in 2023 een grotere oogst vergeleken met een jaar eerder. Het areaal granen is volgens Coceral gegroeid met 1,2% naar 51 miljoen hectare. De Europese graanopbrengst is zelfs verhoogd met 8% naar 282 miljoen ton. Afgelopen seizoen had een groot deel van de EU te kampen met droogte waardoor de opbrengsten lager uitvielen. Dat Coceral met een hogere opbrengst rekent is daarom goed te verklaren. De wintergranen zijn over het algemeen onder goede omstandigheden gezaaid en de kou van vorige week lijkt Europabreed weinig tot geen schade veroorzaakt te hebben. Maar, zo waarschuwen verschillende analisten, het is wel heel erg vroeg om nu uitspraken te doen over de graanopbrengsten voor komende zomer. In de VS is er wat zorg onder analisten over een koufront dat zich uitstrekt over grote delen van de prairies. Dat zou in de gebieden waar nauwelijks sneeuw is gevallen uitwintering tot gevolg kunnen hebben.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden