Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijzen verder onderuit op zuivelmarkt

2 December 2022 - Klaas van der Horst

De reeks prijsdalingen op de zuivelmarkt blijft aanhouden. Deze week werden relatief de grootste verliezen genomen bij de vloeibare zuivel. Oorzaak is een melkaanvoer die hoger is dan vorig jaar en nog steeds, terwijl kopers het laten afweten, zeker nu de meeste bestellingen voor Kerst zijn afgewerkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voedingsbedrijven en exporteurs kunnen nu al vaak gunstige inkopen doen. Zeker vergeleken met enkele maanden geleden, maar veel geïnteresseerden kiezen voor een afwachtende houding, in de hoop dat de markt nog verder daalt. Er is volgens marktkenners een vrij beperkte handel. Dat heeft ook te maken met het feit dat voor dit jaar de meeste zaken al zijn gedaan, maar voor het eerste kwartaal van 2023 is volgens handelaren nog lang niet iedere koper voorzien. 

Wie product wil voor prompte levering, moet overigens nog steeds een relatief stevige prijs betalen. Zo wordt boter voor levering in het eerste kwartaal van 2023 verkocht voor prijzen rond de €5.500 per ton, afhankelijk van kwaliteit en verdere specificaties, maar wie nu een partij boter wil hebben, moet nog steeds zo'n €6.000 betalen, zo melden diverse partijen. Vergelijkbare situaties gelden ook voor andere producten.

Na de botermarkt, de kaas- en de melkpoedermarkten, waren het deze week de vloeibare producten die met stevige prijsdalingen te maken kregen. De meest opvallende beweging was die bij room, waarvan de prijs vorige week nog omhoog ging. Deze week ging het de andere kant op, waarbij er ook nog eens een grote spreiding in de geregistreerde prijzen viel waar te nemen. Prijzen liepen uiteen van €7.700 en €7.000 per ton. Welke prijs evenwel ook wordt aangehouden, ten opzichte van boter is room nog steeds flink overgewaardeerd. Tussen de DCA-noteringen zit er een gat van €1.800 per ton, waar ongeveer €1.200 meer normaal zou zijn.

Ook de noteringen voor rauwe melk en magere melkconcentraat zijn behoorlijk gedaald. Toch blijft magere melkconcentraat voor de meeste poederfabrikanten te duur om te gaan indrogen. De energiekosten zijn te hoog.

Magere melkpoeder is door de aanhoudende prijsdalingen op zich concurrerend genoeg om kopers op de wereldmarkt te lokken, maar veel export lijkt er nog niet te zijn. Partijen die voorraden melkpoeder hebben, moeten eerst bereid zijn om hun product af te waarderen. Veel partijen die vers poeder kunnen maken, zullen niet staan te springen om dat te doen, omdat de droogkosten hoog zijn. Toch worden hier en daar wel partijen melkpoeder aangeboden tegen de huidige prijzen. Voor Europese kopers lijkt het aanbod niet onaantrekkelijk. In enkele maanden tijd is er al veel van de melkpoederprijs af gegaan.
 

De weipoedermarkt doet het ondertussen rustiger aan. De prijzen voor weipoeder voor de humane consumptie zijn wel gedaald in de afgelopen weken, maar de prijzen voor weipoeder feed zijn juist erg stabiel gebleven, mogelijk mede door de relatief hoge droogkosten.

Op de kaasmarkt verliep de prijsdaling voor Goudse en Edammer foliekaas deze week iets rustiger, maar de richting bleef hetzelfde. De prijs blijft nog boven de €4.000 per ton, maar sommige spelers voorzien al fors lagere prijzen voor het nieuwe jaar. Of zij het gelijk aan hun zijde krijgen, is moeilijk te zeggen. Met de nog steeds aanzwellende melkaanvoer en de hoge droogkosten voor melkpoeders lijkt een aanhoudend hoge kaasproductie wel een voor de hand liggende optie.  Het laatste woord daarover is aan de markt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden