Ilia Torlin / Shutterstock.com

Trend Markt Starter

Vol verwachting kijkt de markt naar China

1 December 2022 - Max van der Heijden

De grondstoffenmarkt zit in de lift, hoop dat China gaat heropenen stuwt de prijzen omhoog. Het voorspelde koude weer zorgt voor scherp stijgende gasprijzen. Dit is de marktstarter van 1 december 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersen overzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn woensdag hoger geëindigd. Hoewel er al een aantal dagen wordt gesproken over de prijsdruk van de Zwarte Zee-tarwe zitten de prijzen nu al een aantal dagen achtereen in  de lift. De hoop van investeerders is dat China heropent, waardoor prijzen stijgen. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is woensdag gestegen. De verwachting dat China de coronaregels gaat versoepelen, gaf de koers een boost. Twee Chinese steden hebben inmiddels versoepelingen aangekondigd, nadat demonstranten en politie met elkaar in botsing kwamen. De VS heeft 136.000 ton sojabonen aan China verkocht. 

Suiker
De suikerprijzen zitten wederom in de lift. De relatief hoge olieprijs moedigt de inzet van rietsuiker voor de productie van ethanol aan. Bovendien zorgt de sterke real, die het hoogste punt in drie weken tijd bereikte, ervoor dat ze in Brazilië niet staan te springen om suiker te exporteren. 

Koffie
De koffieprijzen op de ICE zijn woensdag hoger gesloten. Arabica bereikte het hoogste punt in twee-en-een-halve week, Robusta bereikte het hoogste punt in drie-en-een-halve week. De geringe regenval baart handelaren zorgen en drukt prijzen omhoog. Ook de koffieprijs stijgt door de sterke Braziliaanse real. 

Palmolie
De palmolie bereikten woensdag het hoogste punt in meer dan twee weken. Het 125-jarige Indiase conglomeraat Godrej gaat het oppervlakte van haar palmoliepantages meer dan verdubbelen. Op die manier wil India minder afhankelijk worden van de import. Indonesië heeft de referentieprijs voor ruwe palmolie op $824,32 per ton gezet. 

Aardgas
Het komende koude weer stuwt de gasprijzen scherp omhoog deze week. De Filipijnse president Marcos wil de Zuid-Chinese zee gaan onderzoeken voor olie- en gasbronnen, zelfs als er geen akkoord komt met China. 

Brent-olie
De Brent-olie sloot woensdag licht hoger door onzekerheden over het aanbod en de hoop dat de vraag vanuit China gaat herstellen. De Amerikaanse ruwe-olievoorraad daalde met circa 13 miljoen vaten het hardst sinds juni 2019. Veel meer dan de 2,79 miljoen vaten die analisten hadden verwacht.

Euro/dollar
De euro/dollar koers steeg woensdag. Hogere rendementen op Duitse staatsobligaties duwden de euro omhoog. Anderzijds was er een zwakkere Duitse arbeidsmarkt en een zwakkere inflatie dan verwacht, zorgt er mogelijk voor dat ECB het tempo van de renteverhogingen gaat vertragen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden